Comarques Gironines 30/03/2017

L'Estat no accepta un xec de la Generalitat i du el Parc Científic de Girona a la fase de liquidació

L'advocat del Parc veu "brutalment improbable" que el complex s'acabi tancant i diu que la sortida pot ser una aliança entre administracions per fer-se'n càrrec

Josep Pastells
3 min
El rector de la UdG, Sergi Bonet, parlant amb el magistrat Hugo Novales després de la junta de creditors / ACN

GironaNo ha pogut ser. Malgrat els esforços realitzats a darrera hora pel govern de la Generalitat, el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) ha entrat avui en fase de liquidació. La junta de creditors que s'ha dut a terme aquest matí al jutjat mercantil de Girona, la quarta després de tres pròrrogues, no ha servit per arribar a cap acord perquè l'Estat ha votat en contra del conveni que s'ha presentat.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha explicat que el xec de 5 milions d'euros dipositat ahir davant notari pel govern català no garantia el pagament, ja que els tràmits administratius perquè es faci efectiu poden trigar entre 8 i 10 mesos. Segons el rector, el procés de liquidació del parc es pot allargar 2 anys. "No és una liquidació convencional i farem tot el possible perquè el parc pugui mantenir l'activitat", ha dit.

"És brutalment improbable que el Parc acabi tancant-se", ha afirmat aquesta tarda l'assessor legal del complex, Josep Pujolràs, en una reunió informativa amb els treballadors. "Penso que la sortida podria ser una aliança entre les administracions per fer-se'n càrrec", ha afegit.

De moment, en un termini màxim de quinze dies, el jutge ha de fer l'acta de liquidació. Després, el patronat del parc -format per la UdG, la Diputació de Girona, l’Ajuntament, la Cambra de Comerç i la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG)- serà substituït per l'administrador concursal, que haurà de fer un pla de liquidació. Posteriorment el lliurarà al jutge, que cridarà les parts implicades i, finalment, aprovarà les diferents etapes de la liquidació. Els actius del parc sortiran a la venda, però l'activitat no s'aturarà, ha subratllat el magistrat Hugo Novales. “Podria comprar-lo una empresa que mantingui la mateixa activitat amb un nom diferent, no està tot perdut”, ha afegit abans de recordar que aquest procés de liquidació és diferent del d'una empresa privada normal: el parc és una fundació amb molta participació pública.

En una primera fase de la liquidació, que segurament no començarà fins al setembre, es posaran a la venda les unitats productives (els edificis i les empreses que hi tenen la seu). Pujolràs considera poc probable que algú s'ofereixi a comprar el parc en aquesta fase. Si és així, es passarà a la venda d'actius (els edificis sense sense les empreses), amb la posibilitat que la UdG o qualsevol altre patró del parc s'hi pugui presentar i comprar-los. Si cap empresa o administració s'interessés pel Parc es passaria a la fase de subhasta.

Bonet, que ha fet una crida a la calma i a la normalitat, considera que a efectes pràctics, "el dia a dia del parc no canviarà". Segons ell, "el que cal fer en aquesta nova etapa és posar-nos a treballar amb la mateixa passió de sempre i trobar una solució". El rector recorda que el 60% de la superfície del complex és de la UdG i que la liquidació només afecta el 40% restant, que pertany al Parc. Com que la universitat té el dret de superfície de tot el complex per a 64 anys, els compradors no podrien canviar-ne els usos -forçosament relacionats amb innovació i transferència de coneixement- sense el vistiplau de la UdG.

Els 3 únics xecs que avui s'han posat sobre la taula per fer front al pagament al comptat han estat un de 2,4 milions, que aporta la tresoreria del parc, i dos més de la UdG, un de 3,4 milions i l'altre de 2,4 milions.Faltaven els cinc milions del xec de la Generalitat que l'Estat no ha acceptat. "Lamentem molt que l'Estat no hagi volgut signar l'acord, totes les institucions catalanes hem fet tot el que estava a les nostres mans i es terrible que l'Estat posi excuses de mal pagador per no pagar", ha declarat Arcadi Navarro, secretari d'universitats. Segons ell, "les raons que ha donat l'Estat tenen poc a veure amb la realitat. El fet que no cobraria immediatament s'aplica també a tots els altres xecs. Les raons reals són que l'Estat no tenia cap voluntat de salvar el Parc i no volia acceptar una quitança".

El parc va entrar en concurs de creditors el gener del 2015 i arrossega un deute de 42,3 milions d'euros. El principal creditor és el ministeri d'Economia, amb 27,6 milions. En principi l'Estat acceptava una quitació del 45% del deute ordinari -la meitat del deute total, 13,8 milions- i que la resta es satisfés en un termini de 10 anys.

El complex compta amb 1.345 treballadors i un centenar d’empreses, entre les quals hi ha firmes de referència en aeronàutica, tecnologies de la informació i la comunicació, biotecnologia i sector agroalimentari.

stats