POLÍTICA
Mèdia 16/04/2011

Clam multitudinari per TV3 al País Valencià

90.000 persones recorren els carrers de València sota el lema "Sí a TV3, sí a la llengua, sí a la transparència". Lluís Llach ha culminat la marxa tocant 'Abril 74', 'No abarateixis el somni' i 'Silenci'. Ho ha fet des d'un tràiler perquè l'Ajuntament de València no ha donat el permís per muntar un escenari

Redacció
3 min
Lluís Llach

ValènciaDesenes de milers de persones, 90.000 segons Acció Cultural del País Valencià (ACPV), s'han manifestat aquest dissabte a València sota el lema "Sí a TV3, sí a la llengua, sí a la transparència" en la tradicional marxa del 25 d'abril, aniversari de la desfeta d'Almansa. La manifestació ha estat encapçalada per l'artista Carles Santos dirigint una banda de música i una pancarta amb representants de la societat civil i el món de la política del País Valencià i Catalunya. L'acte final ha estat protagonitzat pel cantant Feliu Ventura, que ha interpretat dos cançons, i l'actriu Pepa López, que ha llegit el manifest. El cantant Lluís Llach ha posat el colofó a la manifestació interpretant tres temes. Els crits en favor de les emissions de TV3 al País Valencià i en contra del govern que presideix el popular Francisco Camps han protagonitzat la tradicional marxa del 25 d'abril, diada oficiosa del País Valencià. Milers de valencians han recordat la pèrdua dels drets arran de la derrota a la batalla d'Almansa l'any 1707 contra les tropes de Felip V en una de les manifestacions més multitudinàries dels darrers anys i amb gran presència de representants del món polític i cultural d'arreu dels territoris de parla catalana.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Suport polític

Durant la marxa s'han pogut veure representants de formacions polítiques com Esquerra Republicana, amb el seu secretari general, Joan Ridao, el diputat al Congrés, Joan Tardà, i el president d'Esquerra País Valencià, Agustí Cerdà. També hi ha assistit el secretari general de Solidaritat i diputat, Uriel Bertran, el líder del PSAN, Josep Guia, o la presidenta d'Òmnium, Muriel Casas, entre d'altres.

"El País Valencià és el meu país!"

Al final de la manifestació, als peus de les Torres de Serrans, l'actriu Pepa López ha llegit un manifest en el qual s'ha criticat el tancament de TV3 relacionant-lo amb la "rancúnia antivalenciana" del govern de Camps i en la voluntat de convertir el País Valencià "en una mala còpia de Castella" i "una platja bruta i trista al servei de Madrid".

El text ha denunciat l'obsessió pel control dels mitjans de comunicació, el silenci de veus que neguen la reverència i una televisió que "obre la llengua del país al món amb naturalitat i rigor". ACPV també considera que el tancament de TV3 vol distreure l'atenció dels casos de corrupció que amenacen el govern valencià.

"Ens han tancat TV3, però la tornarem a obrir", continua el manifest, tot alertant que ara l'obsessió del govern Camps és tancar ACPV amb multes en una "ofensiva" iniciada fa quatre anys. El manifest ha recordat la "resistència" de l'entitat amb manifestacions, concentracions, pronunciaments institucionals i el suport de molts valencians.

"Avui hem vingut fins a aquestes torres dels Serrans, obertes a la ciutat i tancades al mal d'Almansa, per dir ben alt i ben clar, en el nostre català de València, que no ens tancaran", continua el text que manifesta "la nostra voluntat de perdurar".

El manifest ha conclòs recordant les paraules de Lluís Llach en el seu darrer concert quan va criticar la situació de TV3 al País Valencià. "Vinguts del nord i del sud, de Barcelona, Perpinyà o Mallorca, de Fraga, Eivissa o Alacant, cadascun de nosaltres assumim els mots d'en Lluís: "El País Valencià és el meu país. Visca el País Valencià!".

La manifestació ha estat organitzada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) amb el suport d'Òmnium Cultural i l'Obra Cultural Balear. ACPV també ha comptat amb el suport dels principals sindicats del País Valencià, UGT-PV, CCOO-PV i Intersindical Valenciana, de partits polítics com el Bloc Nacionalista Valencià, Iniciativa del Poble Valencià, Esquerra Unida del Poble Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià o Solidaritat.

Entitats com Escola Valenciana, Societat Coral El Micalet, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, la Plataforma per la Llei de la Dependència, , l'Associació d'Actors i Actrius Professionals Valencians, Salvem el Cabanyal, Xúquer Viu, Ca Revolta, i el Col·lectiu contra la Corrupció també s'han manifestat aquest dissabte al costat d'ACPV.

La manifestació culmina les reivindicacions en favor de les emissions de TV3 des que el passat 17 de febrer Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es veiés obligada a tallar el senyal. L'entitat prenia aquesta decisió en no poder fer front a una modificació legislativa que imposava multes de 60.000 euros quinzenals en cas de continuar emetent.

En paral·lel, ACPV té pendent de pagar en el termini aproximat d'un mes uns 800.000 euros en multes per haver emès TV3 des d'alguns repetidors precintats l'any 2007. L'entitat manté oberta una campanya amb bons d'ajut i donacions per poder fer front a les multes abans no sigui embargada.

stats