PENSAMENT
Cultura 22/10/2017

Filosofia i teatre per posar la realitat contra les cordes

La Maleta de Portbou i La Perla 29 fusionen les disciplines amb un cicle

Núria Juanico
3 min
Filosofia i teatre per posar  la realitat contra les cordes

BarcelonaLa filosofia i el teatre es busquen des de temps immemorials. “Moltes idees filosòfiques estan lligades a les tragèdies gregues. Pràcticament podem dir que van néixer juntes”, afirma el filòsof i escriptor Josep Ramoneda. Aquesta relació ancestral actualment continua viva. Per donar-li un nou espai i alimentar els seus fruits, la revista La Maleta de Portbou, dirigida per Ramoneda, i la companyia La Perla 29, amb Oriol Broggi al capdavant, han ideat el cicle Escenes de filosofia i teatre. Les nits de La Maleta a La Perla. De dijous a dissabte vinent, la iniciativa convertirà la Biblioteca de Catalunya en un refugi perquè les dues disciplines dialoguin i, juntes, interroguin la realitat.

“Unirem la posada en escena i la reflexió per generar una constel·lació de preguntes”, apunta Broggi. Els detonants de les qüestions filosòfiques seran xerrades, monòlegs, conferències i escenificacions programades en tres jornades concebudes com tres actes teatrals, que s’allargaran des de les sis de la tarda fins a la mitjanit. L’escenògraf francès Jean Guy-Lecat, que ha treballat amb dramaturgs de prestigi internacional com Peter Brook, encetarà el cicle amb una conferència inaugural sobre la relació entre teatre i pensament. “Necessitem restituir el sentit de les paraules en el món actual. És lògic que filosofia i teatre es tornin a interpel·lar”, subratlla Ramoneda, que assenyala que amb aquesta iniciativa esperen que les dues disciplines es retroalimentin, de manera que “la filosofia sigui una experiència escènica i el teatre s’encarni en la filosofia”.

Pensat com un festival cultural

A part de crear un espai de trobada, el cicle Escenes de filosofia i teatre està pensat com un festival cultural. Ramoneda apunta que les jornades són llargues amb la voluntat “que la gent vagi on més li interessi”. Les entrades són diàries, inclouen totes les activitats de cada jornada i tenen un preu de 10 euros cadascuna.

El cicle no seguirà un fil conductor temàtic sinó que es guiarà per reflexions i línies de pensament que aflorin a partir de petites posades en escena a càrrec d’actors de La Perla. El primer dia Ernest Villegas interpretarà el monòleg Un obús al cor, de Wajdi Mouawad, que donarà peu a una conversa entre la dramaturga Victoria Szpunberg i l’investigador de les arts escèniques Óscar Cornago sobre el pensament a escena. Els vincles entre realitat i ficció prendran l’escenari a la segona jornada amb la interpretació de textos de Txékhov, Pirandello, Nietzche, Borges i Shakespeare. El filòsof José Luis Moreno Pestaña i l’escriptora Remedios Zafra estiraran el fil d’aquests autors i debatran sobre escenografia del subjecte, com es construeix un personatge i la seva identitat. Sobre aquesta qüestió també en parlaran l’escriptor Andrés Barba i el teòric de la literatura Antonio Monegal. Per a aquells que busquin un ambient més distès, La Maleta de Portbou i La Perla 29 han organitzat dos cafès filosòfics en què s’abordarà la dimensió pública del teatre i el paper de l’actor a l’hora de divulgar el pensament. El primer serà divendres i estarà protagonitzat per Broggi i Ramoneda, mentre que el segon tindrà lloc dissabte amb Francesc Orella i Enric Puig.

El cicle també analitzarà el paper del teatre en la societat i les fronteres entre la realitat i la ficció i la veritat i la mentida, “que aquests dies estan molt de moda”, apunta Broggi. El dramaturg concep les jornades com “un experiment amb temes complicats com a punt de partida”, a través dels quals volen “que l’espectador entri a dins de l’univers teatral”. De fet, el teatre marcarà el cicle no només com a disciplina per dinamitzar el pensament, sinó també “com un mirall de la vida que interroga la realitat”.

El filòleg i escriptor José María Ridao clourà el cicle amb una conferència sobre el teatre en la societat actual. La voluntat dels organitzadors és que les jornades es converteixin en una cita anual. “Ja tenim alguns noms compromesos per a la pròxima edició”, avança Ramoneda.

stats