Ara Llegim
Cultura 25/05/2012

Günter Grass critica la política europea en el poema 'La vergonya d'Europa'

L'escriptor alemany surt en defensa de Grècia, un nació "desposseïda dels seus drets"

Efe
1 min
Günter Grass / DPA

BerlínGairebé dos mesos després del seu controvertit poema crític contra Israel, el premi Nobel de literatura Günter Grass publicarà dissabte nou versos en què carrega contra la política europea en la crisi grega i que avança el 'Süddeutsche Zeitung' en la seva edició digital.

En el poema, titulat 'La vergonya d'Europa', l'escriptor alemany lamenta que Grècia, per deutora, és posada a la picota i "desposseïda dels seus drets", mentre que els que exerceixen el poder li estrenyen cada vegada més el cinturó. En les seves dotze estrofes, de dos versos cadascuna, Grass adverteix que Grècia, pròxima al caos per no estar a l'altura del mercat, està condemnada a la pobresa, alhora que es mostra comprensiu amb la ira dels grecs.

L'escriptor acusa Europa de donar de beure a Grècia la copa de cicuta, en al·lusió a la mort del filòsof grec Sòcrates, i d'allunyar-se del país que va servir de bressol a la civilització europea. Al final del text, Grass adverteix a Europa que, sense el país l'esperit del qual la va idear, acabarà marcida.

L'anterior poema publicat per Grass a principis d'abril en diversos grans diaris de tot el món i en el qual l'escriptor s'oposa obertament a un atac d'Israel contra l'Iran va despertar una onada d'indignació i va tenir com conseqüència que l'estat israelià el declarés 'persona non grata'.

stats