ARQUEOLOGIA
Cultura 29/06/2012

L’arc neolític més antic d’Europa, trobat a Banyoles

La peça, en perfecte estat de conservació, es va descobrir al jaciment arqueològic de la Draga i data al voltant del 5400-5200 aC

Marc Toro
1 min
Un arc descobert neolític al jaciment de la Draga de Banyoles

BarcelonaL'equip d'arqueòlegs i investigadors del jaciment neolític de la Draga, a Banyoles (Pla de l'Estany), va descobrir fa dues setmanes l'arc més antic d'Europa dins d'aquest període. La peça data al voltant del 5400-5200 aC, és de fusta de teix i medeix 108 cm. La importància de la descoberta, més enllà de l'antiguitat de la peça, ve donada pel fet que es manté sencera i en perfectes condicions de conservació, a diferencia de dos altres fragments d'arc que s'havien trobat amb anterioritat al jaciment (els anys 2002 i 2005).

Amb aquest nou descobriment, s'espera poder analitzar amb més detall certs aspectes tecnològics, d'organització social i de les estratègies de subsistència dels habitants assentats a la Península Ibèrica en general i al jaciment de la Draga en particular llarg del període neolític. Els responsables de l'excavació subratllen la peculiaritat de la troballa en l'assentament d'una comunitat agrícola i ramadera, la qual ja no tenia la caça com a principal motor econòmic o de subsistència. És per això que consideren que el seu significat podria anar més enllà i tenir algun tipus de component ideològic o de prestigi.

Tot i el bon estat amb el que es va trobar l'arc, s'espera que els processos de conservació puguin arribar a durar fins a dos anys. Després, la peça es preveu que sigui exposada al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. Fins llavors però, els investigadors del parc arqueològic analitzaran les característiques de l'arc, i els possibles usos que podia tenir, a partir de tècniques tan avançades com la reproducció de l'objecte en tres dimensions i la realització de diverses simulacions amb la rèplica virtual.

stats