Crisi a l'òpera
Cultura 20/02/2012

El comitè d'empresa del Liceu convoca vaga per a totes les funcions de 'La bohème'

Joan Matabosch, director artístic del teatre de la Rambla, confia que s'imposi el seny i que no se suspengui cap representació de l'òpera de Puccini

Efe
2 min
Protestes davant del Liceu

BarcelonaEl comitè d'empresa del Gran Teatre del Liceu ha presentat davant el departament d'Empresa i Ocupació una sol·licitud de convocatòria de vaga per a totes les funcions de l'òpera 'La bohème", que està programada entre el 27 de febrer i el 19 de març.

El president del comitè d'empresa, Manuel Martínez, ha aclarit que aquesta convocatòria de vaga ha de ser ratificada demà en assemblea pels treballadors, però la sol·licitud ja ha estat presentada perquè la normativa exigeix complir amb aquest tràmit en un termini mínim de cinc dies hàbils abans de la data de vaga. Martínez ha puntualitzat que la convocatòria fa referència a tot el període de representacions de l'òpera per evitar "que l'empresa canviï la data de l'estrena per aixafar la vaga". Això no obstant, el president del comitè d'empresa ha insistit que són els treballadors els que han de decidir demà quants dies de vaga volen fer.

D'una altra banda, els representants dels treballadors no descarten la possibilitat d'anul·lar la convocatòria de vaga si finalment arriben a un acord amb la direcció de Liceu, amb qui divendres passat van iniciar una nova ronda negociadora. La reunió d'aquell dia va ser la primera després que el 14 de febrer els responsables del cos operístic presentessin un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) temporal que afecta al 91 per cent de la plantilla i obliga a suspendre les activitats artístiques durant dos mesos. Després de la reunió, Martínez ja va avançar que el comitè presentaria una convocatòria de vaga perquè l'empresa continuava defensant la necessitat d'aplicar l'ERO temporal, malgrat que els treballadors havien proposat mesures alternatives per pal·liar el dèficit, com renunciar a la paga extra.

En la roda de premsa de presentació de 'La bohème', el director artístic del teatre, Joan Matabosch, no ha pogut evitar pronunciar-se davant la insistència dels periodistes sobre aquesta convocatòria de vaga. Matabosch ha assenyalat que era prematur parlar sobre cap suspensió perquè a la direcció no li consta encara la presentació de la convocatòria de vaga, però ha confiat en què s'imposi "el seny" davant el fet que el teatre ja ha cancel·lat diverses representacions com a conseqüència d'un ERO temporal. "No tindria molt sentit mutilar la temporada una mica més", ha dit Matabosch.

Segons la seva opinió, així que avancin les negociacions entre treballadors i direcció caldrà informar públicament sobre les decisions que s'han de prendre però ha destacat que no s'imagina per a res "suspendre ni una sola funció de 'La bohème'".

stats