Economia 08/11/2016

El Col·legi d’Economistes creu que Catalunya està "molt condicionada" pel model de finançament

La Jornada dels Economistes del 2016 se centrarà en els riscos de la geopolítica per a l'economia mundial

Paula Solanas
2 min
CONSCIENCIACIÓ I LLUITA CONTRA EL FRAU
 El president del Col·legi d’Economistes, Joan B. Casas, va defensar ahir que clarificar el panorama d’impostos 
 Fomentaria la coresponsabilitat entre els contribuents, que veurien més clar què paguen, a qui ho paguen i  
 Quins serveis reben a canvi del sector públic.

BarcelonaCatalunya s’haurà d’adaptar a la globalització si vol sobreviure. Aquesta és una de les conclusions de la nota d’opinió que ha presentat aquest divendres el Col·legi d’Economistes de Catalunya en el marc de la tradicional Jornada dels Economistes, que se celebrarà aquest divendres i que enguany se centrarà en els riscos del nou ordre mundial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El degà de l’organisme, Joan B. Casas, ha incidit en què Catalunya només compta amb la seva capacitat d’adaptació per sobreviure en l’economia global, a falta de més poder per incidir en matèria fiscal i pressupostària. "El pressupost de la Generalitat és l’única eina per fer polítiques, i està molt condicionat per la poca capacitat real per incidir en els ingressos, les despeses, el dèficit i l’endeutament", ha declarat.

En la nota d’opinió, l'organisme ha destacat que Catalunya ha de créixer "segons un full de ruta ordenat, compartit i socialment sòlid", així com alineat amb el projecte europeu. En aquest sentit Casas ha remarcat que el país ha demostrat històricament la seva capacitat d'adaptar-se als grans moments de canvi, començant per la Revolució Industrial o l'entrada al mercat comunitari.

La Jornada dels Economistes vol donar resposta a les repercussions dels desequilibris geopolítics en l’economia mundial. Per exemple, Casas ha destacat els possibles efectes econòmics del resultat de les eleccions d’aquest dimarts als Estats Units. «No passarà el mateix si guanya Trump o Clinton, i hem d’aconseguir que sigui fàcil adaptar-nos a aquest entorn canviant», ha explicat el degà.

L’edició del 2016 també posarà èmfasi en els tractats entre grans regions econòmiques, com és el cas del TTIP entre Europa i els Estats Units. «Hauríem de ser capaços d’exportar el millor d’Europa i importar el millor dels altres», ha afirmat Casas. Tot i així, ha lamentat la manca d’informació que hi ha al voltant d’aquests acords, que impedeix a la societat civil tenir una opinió formada sobre les implicacions que tenen.

Pel que fa al Brexit, Casas ha remarcat que el vot a favor de la sortida de la UE del Regne Unit és tan sols una expressió de la manca de cohesió interna que pateix la Unió, i ha recordat que Europa s’ha de mantenir unida, ja que es preveu que el 2050 només representarà el 10% del PIB mundial.

stats