CRISI
Economia 14/07/2013

De Guindos admet que s'apujarà l'IVA d'alguns productes

El ministre també reconeix que Espanya no pot demanar a Brussel·les més diners per als bancs. Si ho fes, hauria de negociar un nou rescat, amb noves condicions.

Ara
2 min

BarcelonaEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat en una entrevista a 'El País' que "la recessió ha quedat enrere". La seva predecessora, Elena Salgado, va parlar de "brots verds" ja fa anys. De Guindos manté aquesta metàfora i parla ara d'una "flor d'hivernacle". A més, el ministre reconeix que l'IVA d'alguns productes s'apujarà perquè deixaran de tenir l'IVA reduït. Aquestes són les 10 principals frases del ministre a l'entrevista:

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

- "La recessió ha quedat enrere. La qüestió ara és com d'intensa serà la recuperació"

- "Fa any i mig, l'economia espanyola estava a punt del col·lapse i avui està en una situació totalment diferent".

- "El que hem de fer ara és cuidar aquesta recuperació, aquesta espècie de petita flor d'hivernacle que és deixar la crisi enrere".

- "A Espanya la seqüència de la recuperació sempre ha estat la mateixa: augment de les exportacions per un guany de competitivitat; aleshores inversió i, per últim, el consum. Hem superat la primera fase i estem entrant en la segona".

- "El risc és que la recuperació duri només uns pocs trimestres i després tornem a caure".

- "A partir d'ara no hi haurà més pujades d'impostos, més enllà dels reajustos específics i concrets de modificacions puntuals (...) Aquests retocs [a l'IVA] sempre s'han produit, de vegades per la normativa comunitària i no seran importants. Tenim en tipus reduïts molts més productes que altres països".

- "Jo crec que [la reforma laboral] ha funcionat francament bé".

- "La qüestió fonamental és garantir que el sistema públic de pensions és sostenible a mitjà i llarg termini, tenint en compte que cada cop vivim més anys".

- "No hi ha cap punt del MoU ['Memorandum of Undestanding', nom amb què es coneix l'acord del rescat a la banca] que permeti ampliar el préstec. [Si calen més diners per als bancs] caldria negociar un altre contracte i no és el cas perquè els dubtes s'han resolt".

- "Aquest país va viure una bombolla de crèdit en la qual alguns es van considerar impunes".

stats