Economia 31/07/2013

L'Estat ha incomplert les inversions compromeses a Catalunya en els últims 11 anys

Segons la Cambra de Comerç de Barcelona, el ministeri de Foment només ha executat un 77% del pressupostat, nou punts menys que a la mitjana de les comunitats

Xavier Alegret
2 min

BarcelonaL'Estat ha incomplert sistemàticament les inversions en infraestructures compromeses amb Catalunya durant l'última dècada, segons un estudi de la Cambra de Comerç. I no es refereix als 4.000 milions de deute fruit de l'incompliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut en els últims sis anys. A banda d'això, sobre el previst als pressupostos de l'Estat, el ministeri de Foment no ha executat el 100% de les inversions pressupostades en cap dels últims 11 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De mitjana, entre el 2001 i el 2011 l'Estat ha executat el 77,4% de les inversions en infraestructures compromeses a Catalunya. És la quarta comunitat autònoma amb menys execució dels pressupostos, només per darrere de Múrcia (67,2%), la Rioja (74,4%) i Euskadi (74,9%). Catalunya queda nou punts per sota de la mitjana de la inversió de Foment a les comunitats autònomes, que és del 86,5% de l'executat. Al País Valencià s'hi va invertir el 92,2% i a les Balears, només el 79,5%. Només dues comunitats, Castella-laManxa (104,6%) i Aragó (104,3%) han rebut, com a mínim, les inversions compromeses.

Comparant les inversions executades amb el PIB de cada comunitat autònoma, Catalunya ha estat la tercera que n'ha sortit més perjudicada, amb una inversió 1,8 punts per sota del que li tocaria. Mentre el pes català al PIB estatal és del 18,7%, les inversions només han arribat al 16,9% del total. Aquest dèficit suposa una manca d'inversió d'uns 200 milions d'euros anuals, segons ha explicat el president de la Cambra, Miquel Valls. Així, en els últims 11 anys, s'han deixat d'invertir 2.200 milions respecte al pes de Catalunya a l'Estat.

Les comunitats autònomes que pateixen més dèficit d'inversions en infraestructures són Madrid, amb 5,6 punts menys, i Euskadi, amb 4,3 punts menys. A les Balears, el dèficit d'inversions en els últims 11 anys ha estat de l'1,4%, i al País Valencià, de l'1,1%.

Per zones, l'arc mediterrani espanyol –Catalunya, Balears, País Valencià i Múrcia– ha perdut 5,5 punts d'inversió respecte al seu PIB en els últims 11 anys, 6.667 milions, mentre el nord peninsular i el centre i sud han tingut superàvit d'inversió.

stats