En Comú Podem revalida la victòria a Catalunya però lamenta el resultat a Espanya

La confluència d'esquerres veu passar de llarg el somni del 'sorpasso' i viu com un cop el resultat del PP

Cristina Mas
3 min
Domènech, amb Colau al fons, en valorar el resultat.

BarcelonaEn Comú Podem ha revalidat la victòria electoral del desembre a Catalunya amb un resultat semblant: 12 diputats i un 24% del cens. La formació ha tornat a tenyir de lila el mapa de Barcelona i dels municipis de l'àrea metropolitana. Però ha estat una victòria amb un regust amarg, perquè els resultats al conjunt de l'Estat, amb la victòria del PP i la segona posició del PSOE, no han produït el canvi que els 'comuns' esperaven.

"Hem consolidat un espai polític que és la veritable alternativa de les classes populars i les classes mitjanes d'aquest país. Ha sigut una campanya duríssima, on hem rebut atacs de totes bandes, però hem tornat a guanyar a Barcelona i al poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà", ha dit el número 1 de la formació, l'historiador Xavier Domènech. El cap de llista ha reconegut que "els resultats dels nostres germans a l'estat no ha estat el que esperàvem: haurem de seguir treballant més per produir el canvi". Domènech ha volgut infondre ànims entre una audiència que no amagava la decepció pel resultat estatal: "la victòria que hem aconseguit a Catalunya és només el pròleg de la que aconseguirem a tot l'estat" i ha recordat que Unidos Podemos "és la tercera força de l'estat i creix, no tan ràpic com voldríem, però creix i és el futur".

De l'eufòria a la decepció: així han viscut la nit electoral els simpatitzants d'En Comú Podem. "No tornaré a creure'm mai més els sondejos", deia un jove que seguia l'evolució de l'escrutini a la pantalla gegant de l'Estació del Nord. El macrosondeig de TV3 donava a la llista encapçalada per Xavier Domènech entre dos i quatre diputats més que el 20-D i apuntava el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE. Però a mesura que avança el recompte, es confirma que les enquestes havien sobredimensionat el vot als 'comuns' i a la formació liderada per Pablo Iglesias.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que s'ha implicat a fons en la campanya, també va prendre la paraula per recordar que "ja sabíem que no seria fàcil". "Hem guanyat a Catalunya només amb al força de la gent, però no som autocomplaents: hem apostat per una aliança fraternal amb els pobles de l'estat que no ha guanyat al PP". Colau ha recordat que "som qui som i venim d'on venim i no llançarem la tovallola: continuarem lluitant per una societat que acabi amb la corrupció i les portes giratòries, socialment justa, que permeti el dret a decidir dels pobles".

En declaracions a l'ARA, David Companyon, exdiputat i membre d'EUiA, una de les formacions de la coalició, apunta a un escenari de més inestabilitat política: "ERC per davant de CDC suposa un canvi d'hegemonia dins de Junts pel Sí i, a més, la formació que ha guanyat les dues últimes eleccions a Catalunya no està representada com a tal al Parlament. Això, una moció de confiança al setembre i les debilitats de l'acord entre la CUP i Junts pel Sí ens aboquen a una situació de canvi". Per a Companyon, "és clar que l''statu quo' queda impugnat a les urnes".

En Comú Podem partia de la posició de favorit després d'haver guanyat el 20-D a Catalunya. Els principals arguments dels 'comuns' han estat presentar Catalunya com el bastió per construir una majoria pel canvi a Espanya i respondre a l'eix sobiranista amb la promesa d'un referèndum. La campanya pels 'comuns' s'ha fet llarga i ha hagut de capejar les crítiques els independentistes per les ambigüitats de Pablo Iglesias amb el referèndum que prometen per Catalunya.

stats