transició post-gaddafi
Especials 29/11/2011

L'ONU diu que les noves autoritats de Líbia tenen set mil presoners sense dret a judici

Alguns han patit tortures. Els detinguts estan sota control de brigades, i ni la policia ni i els tribunals funcionen

Ara
1 min
Els rebels detenena Ras Lanuf, el març, un jove subsaharià acusat de ser mercenari / REUTERS

BarcelonaLes noves autoritats de Líbia encara mantenen uns set mil presoners, asseguren fonts de Nacions Unides. Els detinguts no tenen accés a cap cobertura legal perquè la policia i els tribunals encara no funcionen i s'han produït casos de tortura. La majoria són joves subsaharians, a qui els antics rebels acusen de ser mercenaris contractats pel règim de Gaddafi.

En la primera declaració de l'ONU sobre la situació a Líbia des de la mort del dictador, el secretari general, Ban Ki-moon alerta que els detinguts es troben encara en mans de brigades organitzades en el procés revolucionari i que malgrat les ordres dictades pel Consell Nacional de Transició, "queda molt per fer per evitar abusos i alliberar aquells que no haurien de continuar privats de llibertat". Ban confia que els líders de la nova Líbia "estan compromesos en la construcció d'una societat basada en el respecte als drets humans".

L'enviat de l'ONU a Líbia, Ian Martin, s'ha felicitat per l'anunci de la formació del govern provisional a Trípoli. "Es simptomàtic que, a diferència del règim anterior, les noves autoritats no neguen que hi ha violacions de drets humans i que en la majoria de casos garanteixin l'accés als detinguts de les organitzacions internacionals", va assegurar.

En qualsevol les noves autoritats con controlen els combatents revolucionaris, que fan les funcions d'una policia absent, la seguretat dels arsenals ni la proliferació d'armament ni tampoc disposen dels mecanismes per garantir la convocatòria d'unes eleccions que permetin refrendar el nou règim i estabilir el primer govern en dècades escollit pels libis.

stats