Especials 08/12/2013

Contra la corrupció, un atac integral

L'OAC contribueix a detectar irregularitats per a la seva sanció ulterior i obté, per via de recomanacions i advertiments raonats, millores significatives en les pràctiques dels organismes sotmesos al seu control

Lourdes Parramon
3 min

Els escàndols de corrupció que proliferen, units a la percepció d'escàs compromís governamental per fer-hi front, són el rerefons de la davallada de l'estat espanyol en l'índex de percepció de la corrupció. Sovintegen les tertúlies sobre episodis que sacsegen l'opinió pública perquè afecten el cor de les institucions. En una d'aquestes tertúlies, on s'improvisen receptes exprés de lògica simplista acció-reacció, vaig tornar a sentir la cantarella dels bolets podrits. En essència, el problema es reduiria a escollir exemplars sans o separar els podrits o corromputs -tant se val si bolets o decisors públics- per a un sanejament immediat. La lògica individual, de base moral, és simple. L'argument de selecció dels virtuosos no explica, però, perquè el fenomen de la corrupció es conté en alguns països i en altres es desferma.

Tot micòleg aficionat sap que hi ha varietats més resistents a la corrupció i que les condicions ambientals n'afecten la conservació. Sap, també, que és molt important una bona tria per identificar exemplars en mal estat i extirpar la part malmesa o apartar els elements podrits per evitar que la descomposició s'estengui. Però també sap prou bé que el recipient és vital i que una bossa de plàstic no és com un bon cistell de vímet. La metàfora boletaire serveix per comprendre la lògica sistèmica de la corrupció, que no és tan evident per a la gent del carrer, tot i que organismes com l'OCDE i Transparència Internacional s'esforcen a promoure abordatges holístics. Només des d'aquesta aproximació integral, més enllà de la lògica binària de prevenció i repressió, podem orientar una renovació profunda i eficaç. Només millorant la governança i la integritat de les institucions formals i informals, inclosos mitjans de comunicació o agents socials, s'obtenen canvis duradors.

A Catalunya, el Govern, com a resultat de les cimeres per a la regeneració democràtica, va adoptar un compromís exprés i va plantejar un full de ruta. Alguna de les iniciatives enunciades ha tirat endavant, com el portal de transparència. D'altres estan en curs, com la llei de transparència i accés a la informació, que haurà d'evitar incórrer en els errors i paranys de la seva homòloga estatal i assegurar, entre d'altres, una tutela realment independent i especialitzada. La resta de mesures està pendent de calendari i caldrà fer-ne el seguiment, coordinació i supervisió. L'enfortiment dels òrgans de control és especialment pertinent davant la proposta d'eliminar-los en l'àmbit autonòmic, amenaça anunciada per l'Estat, sota el pretext d'eliminar duplicitats i racionalitzar serveis.

L'Oficina Antifrau (OAC) va condensar la seva aportació a la cimera en 53 mesures. Algunes d'un abast que ultrapassa les competències autonòmiques perquè comporten modificacions de lleis estatals, com la introducció al Codi Penal del delicte d'increment injustificat de patrimoni. Val a dir, però, que no són indispensables reformes legals per bastir i complir, per exemple, un compromís de les forces polítiques per fer realment transparent el finançament dels partits catalans ni per apartar els implicats en afers de corrupció de les responsabilitats públiques o per controlar les variacions patrimonials dels càrrecs públics i millorar la prevenció dels conflictes d'interès.

L'OAC contribueix a detectar irregularitats per a la seva sanció ulterior i obté, per via de recomanacions i advertiments raonats, millores significatives en les pràctiques dels organismes sotmesos al seu control. Ofereix formació als servidors públics i suport a organismes i institucions per millorar en integritat i transparència. I fa una aposta decidida per l'educació dels joves, buscant la complicitat de l'escola amb programes específics.

L'ONU impulsa demà, Dia Internacional contra la Corrupció, la campanya per implicar els ciutadans en l'activisme i el compromís, individual i col·lectiu, contra la corrupció. És una crida a fer ús del poder d'elecció, denúncia i control. Reprenent el símil boletaire, passada la temporada, és moment de comprovar com tenim el cistell per a la propera campanya.

stats