Regne Unit
Especials 17/05/2012

Cameron adverteix del risc d'una ruptura de l'euro

El primer ministre britànic ha assenyalat durant un discurs que l'eurozona està en perill i que un eventual col·lapse de la moneda afectaria el Regne Unit. D'altra banda, assegura que les seves dures polítiques d'austeritat comencen a donar resultats

Efe
2 min

El primer ministre britànic, David Cameron, ha tornat a advertir aquest dijous que existeix el risc d'una ruptura de l'euro si l'eurozona no resol aviat la crisi del deute. A més, el mandatari s'ha mostrat a favor de l'emissió d'eurobons. Cameron s'ha referit a la greu crisi de Grècia i el seu impacte a Europa durant un discurs a Manchester, en el qual ha insistit que al Regne Unit l'interessa que l'eurozona resolgui la crisi del deute.

En la seva intervenció, el mandatari britànic ha advertit que el seu país no seria "immune" a les conseqüències d'un eventual col·lapse de l'euro, però ha assegurat que farà "el que sigui" per tal de protegir el Regne Unit i garantir l'estabilitat del seu sistema financer.

Cameron considera que l'eurozona necessita aplicar mesures conjuntes, com l'emissió d'eurobons, perquè hi hagi una "ajuda col·lectiva" que permeti posar fi a l'especulació sobre el futur de la moneda. "L'eurozona es troba en una cruïlla de camins. O es recupera o s'enfronta a una ruptura", ha puntualitzat Cameron, i ha afegit que "si Europa no té una eurozona compromesa, estable, reeixida, amb bancs ben capitalitzats i regulats, un sistema de repartiment de la càrrega fiscal i una política monetària de suport, aleshores estarem en un territori inexplorat que comporta enormes riscos per a tots".

Segons la seva opinió, la UE ha de posar en marxa reformes estructurals per atendre els seus problemes de baixa productivitat i també la falta d'un dinamisme de les economies. A més, s'ha mostrat a favor que els països amb economies més sanejades –fent clara referència a Alemanya, l'únic país de la UE que ha registrat creixement– ajudin les més febles.

D'altra banda, davant les crítiques de l'oposició laborista britànica per la duresa de les mesures d'ajust aplicades pel govern de coalició entre conservadors i liberaldemòcrates, Cameron ha defensat la necessitat de continuar impulsant-les per ajudar el país a sortir de la recessió. "La reducció del dèficit i el creixement no són alternatives. Aconseguir la primera és vital per comptar amb la segona", ha dit. El primer ministre també ha enviat un missatge d'esperança i ha insistit que "tot i les tempestes que vénen de l'eurozona, nosaltres estem en camí [de superar la crisi]. És un projecte a llarg termini. És un treball dolorós. Però les dures decisions que hem pres per reduir el dèficit estan començant a donar resultats".

stats