Internacional 07/03/2016

Rubio i Sanders s'apunten noves victòries a les primàries dels EUA

Puerto Rico i Maine elegeixen candidat poc abans d'una nova cita crucial dimarts a l'estat de Michigan

Efe
3 min
Rubio i Sanders s'apunten dues victòries a les primàries dels EUA

WashingtonEls senadors Marc Rubio i Bernie Sanders s'han apuntat dues victòries en les primàries dels seus respectius partits diumenge, en una jornada marcada per un aspre debat entre els aspirants demòcrates en vigílies de la pròxima gran cita en el seu calendari electoral, l'estat de Michigan.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Rubio ha aconseguit la seva segona victòria en les primàries republicanes dels EUA a Puerto Rico, mentre que Sanders ha aconseguit el seu vuitè triomf en la cursa demòcrata amb una victòria als caucus –assemblees populars– de l'estat de Maine.

Les votacions han tancat un cap de setmana ple de primàries, després de les celebrades aquest dissabte a Kansas, Nebraska, Louisiana, Kentucky i Maine, i han donat un respir a Rubio, l'aspirant favorit de l'aparell del partit republicà, que fins ara ha tingut dificultats per convèncer els votants.

"He guanyat el 70% del vot a l'illa de Puerto Rico", s'ha felicitat Rubio en un míting a Boise (Idaho), un estat que celebra les primàries republicanes dimarts.

El senador de Florida ha aconseguit els 23 delegats que estaven en joc a l'illa, després de guanyar per gairebé 60 punts percentuals al seu immediat seguidor, Donald Trump, i al tercer en competició, Ted Cruz.

Rubio va ser l'únic aspirant republicà que va fer campanya a l'illa, amb una parada dissabte a San Juan, on va lamentar que els porto-riquenys puguin elegir el candidat de tots dos partits, però no votar en les eleccions generals dels EUA.

La campanya de Rubio confia que el vot dels porto-riquenys sigui una mostra del que pot passar el pròxim 15 de març a Florida, que atorgarà un gran premi de 99 delegats al guanyador i on Trump és fins ara el favorit en les enquestes.

Sander s'imposa a Maine

Mentrestant, al bàndol demòcrata, Sanders ha tornat a demostrar el seu domini del nord-est del país a Maine, on s'ha imposat amb un 64% dels vots enfront del 35% de la seva rival, l'exsecretària d'Estat Hillary Clinton, amb el 91% dels sufragis escrutats.

"Gràcies a la gent de Maine pel seu enorme suport [...]. Potser als comentaristes polítics no els agradarà, però el poble està fent història. Tenim l'impuls per arribar fins a la convenció demòcrata" al juliol, ha assegurat Sanders en un comunicat.

Encara que Clinton ha guanyat en quatre estats més que Sanders i acumula un enorme avantatge en termes de delegats gràcies en part al suport d'importants figures del partit, el senador de Vermont vol allargar les primàries fins al juliol, impulsat pel gran entusiasme dels seus simpatitzants i una notable recaptació de fons.

Per a aquest objectiu serà important el que passi aquest dimarts a Michigan, un estat on està en joc una gran xifra de delegats (147) i on la composició demogràfica i econòmica podria afavorir en principi Sanders, però és Clinton la favorita a les enquestes.

Un debat aspre

Els dos aspirants han centrat els seus esforços en aquest estat de l'Oest Mitjà i diumenge han fet un nou debat a la ciutat de Flint (Michigan), on s'han descobert altes dosis de plom en l'aigua corrent que han afectat la salut de molts dels seus habitants.

"Plou plom a Flint, i l'estat és negligent, ja que no li dóna els fons que necessita", ha proclamat Clinton en un debat especialment dur que ha tractat a fons temes com la pobresa i el racisme i ha contrastat amb els estridents debats republicans de les últimes setmanes.

L'economia també ha estat un tema destacat en el debat, ja que Michigan s'ha vist afectat pel tancament de moltes fàbriques i plantes del sector de l'automòbil.

"Clinton ha donat suport a cadascun dels acords comercials" impulsats pels EUA des del 1990, ha dit Sanders, que ha denunciat el mal que, al seu parer, han fet aquests pactes a Michigan, mentre que la seva rival li ha recriminat el fet d'haver votat en contra del rescat de la indústria de l'automòbil a finals de la dècada passada.

stats