Internacional 10/12/2016

Santos rep el Nobel de la pau: "Colòmbia està fent possible l'impossible"

El president colombià ha desitjat que "el sol de la pau que per fi brilla" al seu país "il·lumini el món sencer"

Marc Vidal
3 min
Juan Manuel Santos rep el Nobel de la Pau a Oslo.

BarcelonaEl president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha rebut avui a Oslo el premi Nobel de la pau pels esforços que ha fet per acabar amb el conflicte armat al seu país i com un tribut als colombians.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Santos ha proclamat solemnement, en el discurs després de rebre el guardó, que "la guerra s'ha acabat" i que "el poble colombià està fent possible l'impossible".

La decisió del jurat del Nobel de la pau es va saber cinc dies després del rebuig en un referèndum dels acords de pau negociats a l'Havana durant quatre anys. I és per això que el president colombià ha recordat que el dia que es va anunciar que havia guanyat el Nobel ho va acollir com un "regal del cel".

"Quan la nostra embarcació va semblar que anava a la deriva, el premi Nobel va ser el vent de popa que ens va impulsar per arribar al destí, el port de la pau. Gràcies!", ha dit Santos.

El procés de pacificació va quedar truncat amb el resultat de la consulta, però la setmana passada el govern i la guerrilla de les FARC van signar un nou acord, aprovat pel Parlament, que acaba amb més de 50 anys de conflicte.

"Colòmbia gaudeix d'una segona oportunitat i dono les gràcies al Nobel perquè no van premiar un esforç per la pau sinó que van ajudar a fer-la possible. El sol de la pau brilla per fi al cel de Colòmbia. Que la seva llum il·lumini el món sencer", ha conclòs Santos.

Per què un Nobel de la pau per a Colòmbia? Per Marc VidalJuan Manuel Santos ha fet una aposta per la pau al món perquè si amb l'acord de Colòmbia es posa pau "d'Alaska a la Patagònia" això també hauria de passar a la resta del món.

"Avui, més que mai, ens hauríem d'imaginar un món sense guerra. L'impossible pot ser possible", ha reiterat el president colombià, que ha citat expressament els casos de Síria, el Iemen i el Sudan del Sud.

Santos també s'ha referit a "la guerra contra la droga", que ha dit que "no s'ha guanyat i no s'està guanyant". "No té sentit empresonar un camperol per produir marihuana quan ja és legal en vuit estats dels EUA. Hem de canviar la nostra estratègia", ha dit el guardonat.

I encara sobre la crisi de refugiats, el president colombià ha apuntat que "en un món on es tanca la frontera als immigrants i s'exclouen els diferents, hem de viure i apreciar la diversitat que enriqueix la nostra societat".

Juan Manuel Santos signa el protocol de rebuda del Nobel de la Pau.

A la cerimònia d'Oslo hi ha assistit una comitiva de trenta convidats, entre els quals hi ha set víctimes del conflicte armat, com l'excandidata presidencial Ingrid Betancourt, segrestada per les FARC més de sis anys.

En un moment del discurs, Juan Manuel Santos els ha demanat que es posessin drets i han rebut un llarg aplaudiment del públic.

També hi havia membres de l'equip del govern colombià que va negociar amb les FARC, amb Humberto de la Calle, que n'era el màxim responsable, i l'Alt Comissionat de Pau, Sergio Jaramillo, al capdavant.

No hi havia, en canvi, cap representant de la guerrilla perquè la seva situació jurídica a Colòmbia no s'ha resolt, però hi eren "en cos i ànima", segons unes paraules del mateix Santos.

stats