REGULACIÓ AUDIOVISUAL
Mèdia 09/10/2017

El CAC analitzarà si Daniel Sirera ha trencat el codi de neutralitat

La degana del Col·legi de Periodistes denuncia la “nul·la imparcialitat” del membre del Consell

i
àlex Gutiérrez
3 min
Daniel Sirera / ACN

BarcelonaEl Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) analitzarà si un dels seus membres, Daniel Sirera, ha actuat amb la neutralitat política que li exigeix el càrrec. L’actuació la posa en marxa una carta que ha adreçat Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a aquest organisme regulador i a la qual ha tingut accés l’ARA en exclusiva. Al text es posa en dubte que Sirera sigui imparcial. El CAC va rebre la carta ahir, segons han confirmat fonts oficials, i analitzarà pròximament quina actuació se’n deriva.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La polèmica arrenca el 22 de setembre quan Mònica Terribas, que estava presentant El matí de Catalunya Ràdio, va fer una crida als oients perquè expliquessin quins moviments feien les forces de seguretat de l’Estat en el seu desplegament contra l’1-O. Aquella decisió ha motivat la denúncia de la Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil contra la periodista i, a més, el CAC està elaborant aquests dies -a instàncies d’alguns consellers- un informe sobre la seva actuació.

En el marc d’aquesta polèmica, Bonet -companya de Terribas a Catalunya Ràdio- va voler expressar-li la seva solidaritat en un tuit: “El meu suport personal a Mònica Terribas. I el del teu Col·legi de Periodistes. #LlibertatdExpressió”. Sirera va respondre-hi: “Periodisme al servei del règim”. En la missiva de queixa, Bonet exposa: “La junta del Col·legi que m’honoro de presidir troba una falta de respecte institucional el comentari del Sr. Sirera. Nosaltres no jutgem. Ho faran els tribunals competents. Ens posem a disposició dels nostres col·legiats quan tenen problemes”. I afegeix: “Ignoro si la denúncia a la periodista i col·legiada Mònica Terribas serà tema d’anàlisi o debat al Consell que vostè presideix, però queda clara la nul·la imparcialitat en el tema que li detallo de l’esmentat conseller”.

L’article 6 de la llei del CAC, en el seu punt primer, diu: “Els membres del Consell de l’Audiovisual de Catalunya tenen dedicació exclusiva, actuen amb plena independència i neutralitat i no estan sotmesos a cap instrucció o indicació en l’exercici de llurs funcions”. La violentació d’aquesta neutralitat serà la que abordarà pròximament l’organisme.

Tot i l’articulació de la llei, Sirera entra freqüentment en el cos a cos polític a Twitter. La seva última piulada, per exemple, era una resposta a un missatge de Lluís Llach (“Demà deixem els carrers de Barcelona buits. Que els voltors no trobin menjar”) on li etzibava: “Prefereixo ser voltor que carronya”. Altres mostres de missatges recents són: “Avancen la cassolada una hora per coincidir amb el missatge de SM el Rei. #Paletos ”, “Tots els independentistes han penjat l’estelada al seu balcó. O no són tants o, els pobres, no tenen balcó”. Un dels seus retuits era un missatge adreçat al reporter de TV3 que es va enfilar dalt d’un cotxe de la Guàrdia Civil i que havia explicat que havia sigut un moment dolç de la seva carrera: “Doncs quina merda de vida professional deus haver tingut, col·lega”.

En un dels tuits, fins i tot afirma: “Els professionals de la CCMA no poden fer manifestacions que comprometin la imparcialitat de TV3, tampoc en les seves xarxes socials particulars”. Però el conseller no sembla aplicar, en canvi, aquest criteri al seu compte de Twitter.

Proposat pel PP

La llei del CAC també va ser redactada amb l’ànim de primar els perfils professionals per sobre dels polítics: “Els membres del Consell són escollits d’entre persones de prestigi reconegut i contrastat i amb experiència professional en el sector audiovisual, i que ofereixen garanties plenes d’independència”. En canvi, Sirera ha fet la pràctica totalitat de la seva carrera al Partit Popular. Va presidir les Noves Generacions del partit a Barcelona, va ser regidor a l’Ajuntament, diputat al Parlament entre el 1995 i el 2010, president del PPC durant dos anys i senador, abans d’ingressar com a conseller del CAC l’any 2012, després de ser proposat al Parlament pel Partit Popular.

stats