MITJANS PÚBLICS
Mèdia 03/06/2012

RTVE intensifica les retallades de cara a l'estiu

Amb 204 milions d'euros menys i els pressupostos pendents d'aprovar-se, RTVE mira d'estalviar per on pot perquè li surtin els números. Els Jocs Olímpics i la graella d'estiu es veuran afectats.

Albert Castellví Roca
2 min
FENT EQUILIBRIS  TVE promociona amb imatges com aquesta la seva cobertura dels Jocs Olímpics de Londres. Hi aniran un 30% menys de professionals que a Pequín.

BARCELONAEl 2012 serà especialment complicat per a Radiotelevisió Espanyola. Més de cinc mesos després de començar l'any, i a l'espera que es nomeni el nou president de l'ens -el càrrec està vacant des del juliol, quan va dimitir Alberto Oliart-, els mitjans estatals no han aprovat encara els seus pressupostos per a aquest exercici. Quadrar els comptes, a més, serà més complicat que mai, ja que el govern espanyol va rebaixar de 1.200 milions d'euros a 996 milions el pressupost de la Corporació per a aquest any, malgrat que ja hi havia compromeses algunes despeses extraordinàries, com els 60 milions d'euros que ha pagat RTVE pels drets d'emissió dels Jocs Olímpics de Londres.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des de principis d'any, l'ens ha fet mans i mànigues per mirar de reduir al màxim les despeses: ha ajornat l'emissió de nous capítols de sèries ja rodades perquè la despesa no comptabilitza fins al moment de l'emissió; ha renunciat a la Lliga ACB i al Roland Garros, i ha tancat programes de producció externa com 59 segons . Però amb això no n'hi ha prou, i durant els pròxims mesos les retallades continuaran.

Jocs Olímpics

El personal enviat a Londres es reduirà un 30% respecte a Pequín

El president de torn de RTVE, Manuel Esteve, va explicar dimarts al Senat que l'ens públic enviarà a Londres 123 professionals per cobrir els Jocs Olímpics d'aquest estiu, la qual cosa suposa una reducció del 30% respecte als que van viatjar a Pequín en l'última cita olímpica, l'any 2008. Inicialment s'havia parlat d'una reducció del 25%.

Menys programes

Diversos espais es deixaran d'emetre durant els mesos d'estiu

Una altra de les mesures anunciades per Esteve consisteix a prescindir, durant el juliol i l'agost, dels magazins La mañana de La 1, Corazón i Más gente , que habitualment es mantenien a la graella. Els contractes dels treballadors d'aquests espais quedaran suspesos durant l'estiu com a mesura d'estalvi. A canvi, s'afegiran a la graella dos nous espais de producció pròpia: La cocina de Sergio i Solo moda . A més, Esteve va plantejar la possibilitat que Ràdio Nacional deixés d'emetre, durant el mateix període, els informatius territorials per a la majoria de comunitats autònomes, tot i que de moment no s'ha pres cap decisió definitiva en aquest sentit.

Rodatge aturat

El 'biopic' sobre Julio Iglesias encara no ha començat a caminar

L'actor Alejandro Tous, que ha d'encarnar Julio Iglesias al biopic sobre el cantant que prepara TVE, ha revelat aquesta setmana que el rodatge encara no ha començat: "Està tot aturat. El viatge a Punta Cana [on es gravarà part de la ficció] s'ha hagut d'endarrerir dos cops", ha explicat. Tot i així, el projecte -que tindrà un cost d'1,5 milions d'euros- tirarà endavant, amb la previsió que s'emeti l'any que ve.

Previsió de despesa

Es destinaran 240 milions a drets esportius i produccions alienes

Tot i que el pressupost definitiu no s'aprovarà fins que no hi hagi un nou president -que serà nomenat, previsiblement, a finals d'aquest mes-, Esteve ja va detallar les previsions de despesa amb què treballa l'ens per a aquest any. La partida d'adquisicions serà de 239,9 milions d'euros -un 24% del total-, la qual cosa representa una reducció d'uns 120 milions respecte al 2011. La gran majoria, 169,17 milions d'euros, serviran per pagar drets esportius -inclosos els Jocs Olímpics-; 46,5 milions més es destinaran a comprar cinema, i 20,4 milions a les sèries. La resta es dedicarà a comprar drets per als canals temàtics.

stats