Mèdia 12/05/2016

El govern britànic vol que la BBC passi a dependre de l'ens regulador dels mitjans

El cànon es mantindrà en vigor i s'ampliarà als que només mirin els canals públics per internet

Efe
2 min
La seu de la BBC

LondresEl govern britànic ha inclòs en els seus plans de futur per a la BBC la possibilitat que la corporació de mitjans públics passi a ser regulada per un organisme extern per primer cop en els seus 94 anys d'història, amb l'objectiu de dotar-la de "més independència". En una compareixença davant del parlament, el secretari d'estat de Cultura, John Whittingdale, ha donat a conèixer el Llibre Blanc que recull les propostes del govern per renovar l'actual estatut de la BBC, que venç el 31 de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons aquests plans, a partir de l'any que ve la BBC passaria a dependre directament de l'Ofcom, l'ens regulador dels mitjans de comunicació del Regne Unit, que segons l'executiu és "l'organisme apropiat" per dur a terme aquesta tasca. Així mateix, el BBC Trust –fins ara, l'òrgan rector de la corporació– serà substituït per una nova junta la majoria dels membres de la qual seran independents del govern. Amb tot, la màxima responsabilitat sobre la línia editorial de la BBC seguirà recaient en el director general, un càrrec que actualment ocupa Tony Hall.

"La BBC és i ha de ser sempre al cor de la vida britànica. Volem que prosperi, que emeti programes fantàstics per a l'audiència i que actuï com un motor per al creixement i la creativitat", ha argumentat Whittingdale, que considera que l'actual sistema regulador de la corporació és "confús i ineficaç", per la qual cosa veu "vital" aplicar aquesta "reforma".

En la seva opinió, els canvis proposats permetran a la BBC gaudir de "molta més independència del govern en qüestions editorials, en la seva governança i a l'hora de fixar pressupostos". Alhora, diu, contribuiran a fer que la corporació "faci realitat el seu desig de reflectir millor la naturalesa diversa de la seva audiència", que sigui "més transparent" i que "reti comptes davant del públic al qual serveix".

Pel que fa al cànon de 145,50 lliures (uns 185 euros) que paguen anualment els britànics per poder veure la BBC, es mantindrà en vigor durant els deu anys de vigència del nou pla, ja que es considera "el model de finançament més apropiat" per a la corporació. El cànon l'hauran d'abonar també les persones que vulguin accedir als continguts de la BBC a través d'internet, encara que no tinguin un televisor a casa.

El document presentat aquest dijous serà debatut a la cambra dels Comuns durant la tardor abans de convertir-se en el nou estatut de la BBC, que ha d'entrar en vigor l'1 de gener.

stats