Mèdia 28/10/2012

El documental 'Enxaneta', amb l'ARA la setmana que ve

Els lectors podran aconseguir una còpia de la pel·lícula per un preu especial de 9,95 euros

Ara
2 min
Els castells en 3D d''Enxaneta', amb el diari la setmana que ve

BARCELONA.El documental Enxaneta tenia un subtítol -Els castells com mai els has vist - que era més que un lema publicitari: era la primera vegada que les torres humanes quedaven fixades en una pel·lícula en tres dimensions. Aquest pont de Tots Sants, els lectors de l'ARA podran aconseguir una còpia del film, per un preu especial de 9,95 euros. El DVD estarà disponible des del dijous dia 1 fins al diumenge dia 4.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La pel·lícula és una producció de Televisió de Catalunya sobre el món dels castells, amb motiu del reconeixement que van rebre el 2010, quan la Unesco els va incloure en la seva llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Nominat als Premis Gaudí del 2012 com a millor documental, Enxaneta s'endinsa en els valors i la història d'aquesta pràctica que ja té dos segles d'història.

Documental per a tots els públics

Al marge de les imatges de Tarragona, hi ha també extractes de celebracions a Valls, Vilafranca i Terrassa. Algunes dels castells que es van carregar i descarregar per primer cop durant aquestes festes van ser la torre de 8 sense folre i també alguns de ben excepcionals, com el 3 de 10. A partir d'entrevistes amb membres de diferents colles, Enxaneta explora també alguns temes poc tractats fins aleshores, com ara la por i el risc que representen les caigudes. Tot això narrat des de la perspectiva d'una nena que explica tot el que se sent quan es corona una d'aquestes espectaculars construccions.

Enxaneta suposa un dels primers documentals que ja s'ha rodat íntegrament amb aquesta tecnologia. El film s'ha concebut com un treball divulgatiu que pot ser apreciat tant pel públic expert com pel profà (va servir, en el seu moment, com a targeta de presentació dels castells a la comunitat internacional). Al mateix temps, és un reflex dels valors que s'associen a aquesta activitat: esperit de superació, feina col·lectiva, tradició, esforç desinteressat... La pel·lícula està dirigida per Paulí Subirà i compta amb música interpretada per Borja Penalba.

stats