Internacional 13/01/2013

La Xina, en alerta pel pitjor episodi de contaminació de la història

Les dades són especialment preocupants a Pequín, i les autoritats recomanen que se surti al carrer amb màscares i que s'eviti l'exercici fort

Efe
2 min
Pequinesos que van amb mascareta pel carrer per recomanació de les autoritats, a causa de la contaminació / AFP

PequínLes autoritats xineses han emès aquest diumenge una alerta per la densa i perjudicial capa de contaminació que cobreix 17 províncies i que, en el cas de Pequín, s'ha convertit en el pitjor cas de pol·lució de la història.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els ciutadans de més de la meitat del país han estat cridats a no sortir de casa per evitar els efectes de la pol·lució, que a Pequín és qualificada de "severament perjudicial o perillosa".

La cap de l'Oficina del Clima i l'Energia d'Àsia Oriental de Greenpeace, Zhou Rong, assegura que la qualitat de l'aire de la capital és la pitjor que s'hagi registrat mai. La situació és semblant en tres ciutats més de la província de Hebei (nord) i a Tianjin (est). "És tan terrible que és difícil respirar", ha subratllat Zhou.

Molts pequinesos han sortit al carrer amb màscares, ja que les autoritats mediambientals n'aconsellen l'ús. També recomanen evitar l'exercici extenuant.

La forta contaminació, però, no ha impedit que als carrers de la capital hi hagi hagut avui el trànsit habitual dels diumenges, que molta gent hagi decidit continuar amb els exercicis habituals de tai-txi al matí i que altres ciutadans hagin anat a patinar a les superfícies congelades dels llacs d'alguns parcs.

En els fòrums d'internet, molts ciutadans han demanat al govern local que declari festius els pròxims dies, fins que la boira es dispersi.

Segons l'agència oficial Xinhua, la capa contaminant sobre Pequín es mantindrà tres dies més pel fet que les actuals condicions climàtiques eviten que les substàncies nocives es dispersin.

Les lectures oficials de la qualitat de l'aire indiquen que aquest diumenge s'han superat els nivells màxims d'alta contaminació, que se situen en 500 micrograms per metre cúbic de partícules contaminants amb mida PM2,5 −diàmetre menor a 2,5 micres−, i s'han arribat a superar els 700.

L'aire més contaminat a Pequín, però, es va registrar aquest dissabte a la nit: 993 micrograms de PM2,5.

Segons els actuals estàndards de la Xina, un nivell de contaminació que sobrepassi els 200 micrograms per metre cúbic de PM2,5 es considera "nociu" per a persones amb malalties pulmonars o de cor, mentre que l'Organització Mundial de Salut (OMS) situa els nivells nocius per a qualsevol persona per sobre dels 25 micrograms per metre cúbic.

stats