XINA
Internacional 02/05/2012

El dissident xinès cec Chen Guangcheng abandona l'ambaixada dels EUA a Pequín

La visita de Hillary Clinton a la xina ha forçat l'ingrés hospitalari de l'activista, que es va escapar de l'arrest domiciliari a finals d'abril. Està previst que els EUA i la cúpula del règim xinès negociïn la seva sort

Agències
2 min
L'activista xinès Chen Guangcheng a un hospital de Pequín. AFP

PequínVa burlar l'arrest domiciliari que li imposava el règim xinès i va explicar-ho a través d'un vídeo a YouTube. Després de l'escomesa, va refugiar-se durant gairebé una setmana a l'ambaixada dels Estats Units a Pequín i ara es troba "sa i estalvi" ingressat en un hospital per fer-li una revisió, segons el seu advocat. Es tracta de Chen Guangcheng, un dissident xinès cec des de la infantes condemnat per haver denunciat les campanyes per forçar l'avortament i l'esterilització d'almenys 7.000 dones a la seva província natal, Shandong, durant la política del fill únic a la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La primera manifestació de Pequín

L'agència de notícies oficial, Xinhua, ha informat que Chen ha abandonat l'ambaixada pel seu propi peu i que se li està fent una revisió mèdica. El seu advocat, Li Jinsong, amb qui no havia parlat durant els últims dos anys, ha afegit a l'agència Efe que Chen l'havia trucat de camí a l'hospital, per dir-li que "es troba bé de salut" i per demanar-li que es reunís amb ell. El dissident es troba acompanyat de la seva dona i els seus dos fills, que fins ara estaven confinats a la seva casa a la província de Shangong (a l'est del país).

La mediació dels EUA

Ni Pequín ni els EUA han aclarit el motiu de l'abandonament de l'ambaixada nord-americana a la Xina, però és una mostra d'un pas endavant per a l'alliberament de Chen, que des del 2006 al 2011 va estar empresonat per destrucció de propietats i el foment d'aldarulls públics, una sentència que, segons grups de drets humans, va ser una venjança de les autoritats locals contra el seu activisme.

Està previst que la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, visiti aquesta setmana Pequín per mantenir converses d'alt nivell amb la cúpula del règim. Chen ha estat escoltat per desenes de policies xinesos i acompanyat per l'ambaixador dels EUA, Gary Locke, i el representat d'assumptes asiàtics de la secretaria d'Estat nord-americana, Kurt Campbell –que va arribar a la capital xinesa el diumenge per mitjançar en el cas–, durant la seva ruta fins a l'hospital.

Hillary Cinton s'ha felicitat pel tracte que ha rebut Chen en les seves instal·lacions i ha expressat el compromís de la Xina a "tractar humanament" el dissident.

stats