31/01/2011

Coses que clamen al cel

2 min

L'empresa Transports Metropolitans de Barcelona, més coneguda com a TMB, ha refusat que els busos de la capital catalana duguin una campanya de suport al jutge Baltasar Garzón. És el que ha denunciat el col·lectiu Franconohamuerto.com, que es dedica a protestar contra el procés judicial que el magistrat té obert a causa d'una querella interposada per un estol de grups d'extrema dreta. Afirmen que la gestora de publicitat de TMB, Promedios Exclusivas de Publicidad, ha vetat la campanya amb el pretext que "no és comercial" i que incompleix una normativa interna que exclou la propaganda de "missatges ideològics o creences individuals". A la seva pàgina web, la gent de Franconohamuerto.com deplora que la susdita normativa interna accepti, en canvi, que els busos de Barcelona llueixin publicitat institucional o de partits polítics. "El capital i l'aparell polític tenen el seu mostrador", conclouen, apesarats, a can Franconohamuerto.com, amb la seguretat de qui diu una veritat com una casa de pagès. Sense pretendre rebatre-la, gosaríem afegir-hi un parell de comentaris.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els membres d'aquest col·lectiu veuen en Garzón un personatge que actua al marge, o directament en contra, del capital i de l'aparell polític. És per això, i concretament per haver pretès obrir una causa contra el franquisme, que la seva fulgurant carrera trontolla als tribunals, assetjada per una nefasta combinació de nostàlgics de la dictadura i col·legues envejosos que no el poden veure ni en pintura. A la web Franconohamuerto.com hi ha una enquesta oberta amb la pregunta: "Creus que el procés contra el jutge Baltasar Garzón perjudica la imatge d'Espanya al món?" En el moment d'escriure aquest article, comptava amb 2.794 respostes, de les quals un aclaparador 86% contestaven que sí. Deuen tenir raó, tot i que a la imatge d'Espanya en el món segurament ja no li ve d'aquí. Per exemple, i aquest és el primer comentari, és llàstima que la bona gent de Franconohamuerto.com no es fes la mateixa pregunta quan era el seu admirat jutge Garzón qui ordenava engarjolar independentistes catalans durant els Jocs Olímpics del 92, pel simple fet de defensar les seves idees polítiques. Això tampoc no va donar una imatge gaire bona de la llavors encara jove democràcia espanyola, però als defensors de "la democràcia, la llibertat i el lliure mercat" (com s'autoconsideren els membres de Franconohamuerto.com) no sembla que els preocupés gaire.

Tenen raó, en canvi, i ara arribem al segon comentari, quan acusen TMB de contradicció per haver acceptat d'incloure als busos un anunci d'E-Cristians que deia "Benvingut, Benet XVI", amb motiu de la visita del Papa a Barcelona. A l'empresa addueixen que es tractava d'una simple salutació, exempta de contingut ideològic. Va bé saber que, per un preu mòdic, podem utilitzar els mitjans de transport públic per enviar missatges a personatges rellevants. I què tal un, en forma de rodolí, que digui "Adéu, alcalde Hereu"?

stats