25/06/2017

El retorn de la Unió Europea

2 min

La Unió Europea ha escenificat el seu retorn. El retorn d’un projecte que ara fa un any es veia abocat a la crisi política de la descomposició per la victòria del Brexit al Regne Unit, i el retorn de l’entesa franco-alemanya, que ha revifat les esperances d’un nou impuls a una UE encara amb massa ferides obertes. La compareixença conjunta del nou president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, al final de la cimera de caps d’estat i de govern de Brussel·les pretenia erigir-se en símbol d’aquesta nova etapa. La sintonia inicial entre Berlín i París sembla genuïna i les dues capitals es van encarregar del guió d’una cimera no apta per a desavinences: la falta de voluntat per complir amb l’acollida dels refugiats no es va incloure a l’agenda, la baralla entre ciutats pel repartiment de les agències europees que cal recol·locar s’ha deixat per a finals d’any, i només Hongria i Polònia -criticades, hores abans de la trobada, per un Macron que ha qüestionat el seu compromís amb els valors europeus- es van declarar poc impressionades per l’ofensiva diplomàtica i l’optimisme europeista del nou cap de l’Elisi. L’objectiu era mostrar unitat, i la posada en escena va superar de llarg el contingut final de la cimera.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La principal damnificada d’aquesta nova etapa és la primera ministra britànica, i la seva negociació del Brexit. En aquest últim any s’ha girat la truita. Theresa May és avui una líder qüestionada i les forces populistes, tot i haver marcat l’agenda política en bona part de la UE, no han aconseguit el temut sorpasso electoral a França i els Països Baixos. Des que una majoria de britànics van votar a favor d’abandonar la UE, la confiança de la ciutadania europea en el projecte comunitari no ha parat d’augmentar en els baròmetres d’opinió. I les xifres macroeconòmiques han rebaixat la tensió a la zona euro. Però la UE s’equivocaria de ple si entén aquest moment com el final del que ja reconeixen com la seva crisi més profunda.

Europa ha tornat però el seu futur més immediat passa per corregir els errors del passat. Aquests anys de crisi han multiplicat les divisions internes: nord-sud en matèria econòmica, est-oest en l’acollida als refugiats i un profund trencament intern entre europeus per culpa de l’augment de les desigualtats. Aquestes divisions continuen ben presents i les polítiques que les han ocasionat també. Les demostracions d’unitat són el missatge però, per avançar, la UE està obligada a repensar-se.

stats