06/12/2011

La situació de l'Aldea evidencia la crisi també al món rural

2 min

La situació de l'Aldea, a Tarragona, és greu perquè pot portar, com ha dit el seu alcalde, Daniel Andreu, al col·lapse econòmic. Els estalvis dels 3.000 clients de la secció de crèdit de la cooperativa agrícola del poble estan bloquejats i som ja davant una qüestió social que, a més, es pot reproduir en altres pobles de Catalunya, sobretot a les comarques de Tarragona i de Lleida, on treballen unes 118 cooperatives agrícoles amb secció de crèdit.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La crisi ha arribat fins a l'últim racó de Catalunya, també al món rural. A l'Aldea la cooperativa podria fer un concurs de creditors. La qüestió, però, és que el que ha passat a l'Aldea era una possibilitat molt real si atenem a l'esclat de la crisi econòmica. Els poders públics, aquesta vegada, havien intentat prevenir el mal. L'anterior Govern va modificar el decret de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives el juny del 2010. L'aplicació del nou model que es va dibuixar es podia anar fent fins al 2013, amb la idea d'afrontar un canvi tranquil. La nova regulació volia evitar un fet: que el volum de socis no col·laboradors no fos superior al 30% dels recursos de l'entitat. I fixava en menys del 50% el màxim d'ingressos que la cooperativa pot obtenir a través de la seva secció de crèdit. És a dir, que les seccions de crèdit no operessin, a la pràctica, com a entitats financeres, perquè no ho són.

En molts pobles les seccions de crèdit han ocupat un buit per a les necessitats financeres dels seus veïns, especialment entre els pensionistes o persones amb mobilitat reduïda, que tenien en aquestes seccions les úniques oficines financeres al poble.

L'anterior Govern també va intentar una operació frustrada per la Federació de Cooperatives Agràries: que totes les seccions de crèdit es fusionessin a l'entorn de la Caixa Rural Sant Fortunat de Castelldans. El Banc d'Espanya hi va donar suport. Ara els estalviadors estarien coberts pel Fons de Garantia de Dipòsits.

stats