09/06/2016

El cor ugandès Safari inicia a Girona la seva primera gira europea

2 min
El cor ugandès Safari  inicia a Girona la seva primera gira europea

GironaLa música i el cant “curen les ferides” que deixen els abusos, l’explotació, la guerra o l’abandonament. Així ho entén Mama Deborah, la directora del cor infantil Safari, i així ho constaten els nens i nenes que l’integren, tots ells alumnes d’una escola-orfenat d’Entebbe (Uganda). Alguns no tenen família, altres han estat nens soldat, altres han patit abusos i violència. Tots, però, tenen una cosa en comú: quan canten, senten que les seqüeles del patiment s’alleugen. Aquests dies, un total de 28 nens i nenes del cor ugandès actuen en diverses localitats de les comarques gironines, entre les quals hi ha Girona, Olot, Besalú, Roses i Figueres. És la primera gira europea d’aquest cor, que actuarà també a Granollers i a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Una de les seves peculiaritats és que les cançons que canten han sigut compostes per una de les nenes que integren el cor, la Joy. Ara té 16 anys, però fa cançons des dels 7 i assegura que la música li ha canviat la vida. “Cantar ho és tot per a mi, em fa feliç i crec que és una eina que pot ajudar a canviar el món”, explicava la Joy dissabte passat, poc abans d’actuar amb el cor del Conservatori Isaac Albéniz de Girona. Quan tenia 7 anys, la Joy, que vivia en una família molt pobra, va lliurar a una noia europea que havia visitat el seu país un paper en què demanava ajuda. La noia, Almudena Barbero, és la presidenta de la Fundació Nzuri Daima, que ha promogut la gira del cor Safari per Catalunya i Madrid. L’objectiu és promoure la comunicació entre els nens africans i els europeus a través de la música, i recaptar fons (en els concerts es demanen aportacions econòmiques) per als 270 nens de l’orfenat ugandès on ha nascut el cor Safari.

Durant la seva gira a les comarques gironines, els nens del cor han sigut allotjats en llars d’alumnes d’escoles com l’Annexa de Girona. “El que més m’ha agradat de Girona és la manera com em tracten les famílies, com si fos un fill més”, diu el Hassan, germanastre de la Joy i membre del cor Safari, on toca el tambor i canta. El noi explica que a Catalunya l’han sorprès “els edificis alts, les carreteres i les aixetes amb aigua corrent”. “Tenim la sensació d’estar al cel”, admet el Hassan. En els concerts que fan a la gira, a més d’interpretar les cançons de la Joy, també canten peces d’autors com Antonio Flores i promocionen el seu nou disc, Joy’s miracle.

stats