País Valencià 10/06/2015

El Suprem ratifica la condemna a l'exconseller valencià, Rafael Blasco, però rebaixa la pena a 6 anys i mig de presó

L'exconseller de Cooperació va ser condemnat per ajudar a desviar ajudes concedides per la Generalitat Valenciana per a projectes al Tercer Món

Europa Press
2 min
Blasco ha obert avui el torn de declaracions del judici de l'anomenat 'cas Cooperació'. / EFE / POOL

MadridRafael Blasco, exconseller valencià de Cooperació i Solidaritat i exdiputat del PP en les Corts Valencianes, anirà finalment a presó. El Tribunal Suprem (TS) ha ratificat la condemna que en el seu dia li va imposar el Tribunal Superior de Justícia valencià pel frau d'ajudes al Tercer Món, dins de la peça 1 del conegut com cas 'Cooperació', relativa a irregularitats en la concessió d'ajudes per part de Solidaritat a la Fundació Cyes per a projectes a Nicaragua, però rebaixa de 8 a sis anys i mig la pena de presó.

D'aquesta forma, el TS rebaixa en un any i mig la condemna imposada pel TSJ valencià a l'exconseller, qui el va condemnar el maig de 2014 a 8 anys de presó, al costat d'altres 8 persones més, pel frau en subvencions. El tribunal valencià va considerar que l'exconseller del govern de Francisco Camps dirigia el desviament d'ajudes i va evitar que arribaren a Nicaragua una poc més d'1,5 milions d'euros per a treballs d'aigua potable i canalitzacions.

Després d'aquesta resolució valenciana, tant les acusacions com les defenses van formular recurs davant el TS –per trencament de forma, infracció de llei i precepte constitucional–, i el 25 de febrer es va celebrar una vista en aquesta instància perquè les parts pogueren fonamentar i exposar els seus escrits.

L'Alt Tribunal ha perllongat la seua deliberació fins a en dues ocasions, i el termini final concloïa el passat divendres, dia 5 de juny. Va justificar aquestes decisions en la "complexitat" del tema objecte d'estudi, la pluralitat de recursos i característiques, i la multitud de motius.

Els fets van tenir el seu origen la convocatòria de subvencions per a projectes de cooperació a Nicaragua que va convocar Blasco el març de 2008, i a les quals va concórrer la Fundació Cyes per mitjà de l'empresari Augusto César Tauroni. En total, per dos projectes, la Generalitat va atorgar a aquesta entitat 1,6 milions d'euros, dels quals solament van arribar a la seua destinació 47.953,34 euros, és a dir, menys de 3 per cent, ja que la resta es va destinar a un "benefici propi", a la compra de tres immobles i d'un garatge a València, segons s'exposava en la sentència condemnatòria del TSJ valencià.

I açò va ser possible després de "maniobrar-ho" Blasco i Tauroni. L'empresari aconseguia amb açò una comissió del 25 per cent de l'import de les subvencions, sense que conste "ben determinat", d'altra banda, quin tipus de compensació rebria l'exconseller i els seus col·laboradors.

Per a cometre aquests delictes, Blasco, qui era conscient que la fundació no complia amb els requisits previs exigits i que tampoc va destinar els fons als projectes, va comptar amb la col·laboració del seu anterior equip directiu, que va respondre a les seues directrius "en atenció a la seua autoritat" i davant el "temor" que poguera prescindir dels seus serveis.

stats