Política 27/06/2015

Jordi Sànchez, sobre la consulta a l'ANC: "Un sí no comportaria que l'Assemblea faci una llista electoral"

L'entitat consultarà les seves bases entre divendres i dissabte sobre si cal impulsar una "proposta electoral" transversal per al 27-S, recollint el repte plantejat per Mas. El debat a l'entitat per convocar una consulta es va resoldre amb 48 vots a favor i 10 abstencions

Joan Serra / Laia Vicens
3 min
El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i la coordinadora d'Incidència Política, Meritxell Serret. / ACN

BarcelonaL'ANC consultarà les seves bases entre divendres i dissabte sobre si cal impulsar una "proposta electoral" transversal per al 27-S, tal com ha avançat aquesta matinada l'ARA. El secretariat nacional de l'entitat ha acordat preguntar als seus afiliats si ha d'atendre la crida d'Artur Mas i llançar-se a buscar complicitats per promoure un esquema que "garanteixi el caràcter plebiscitari" de les eleccions. En una roda de premsa aquest dissabte, el president de l'entitat, Jordi Sànchez, ha definit el debat mantingut al secretariat com a "ric" i "no tens". "Hem de fer un últim esforç per garantir que el 27-S sigui plebiscitari", ha exposat el president de l'Assemblea, que ha detallat que el debat sobre si calia fer la consulta es va resoldre amb 48 vots a favor i 10 abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La pregunta no parla explícitament d'impulsar una llista unitària, però sí d'una "proposta electoral". En concret, la pregunta que hauran de respondre els afiliats el pròxim cap de setmana és: "Vols que l'ANC busqui les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?". El debat de la fórmula de la pregunta es va resoldre amb 41 vots a favor, 3 abstencions i 12 vots en contra.

Sànchez ha exposat, sobre els eventuals resultats de la consulta, que "una victòria del sí no comportaria automàticament que l'ANC faci una llista electoral" com la que va demanar Mas. "Un sí posarà sobre la taula el debat sobre les llistes", ha conclòs. I és que encara que l'ANC "no defugirà el mandat sobre les llistes", també plantejarà altres alternatives, com un mateix punt programàtic al programa electoral, una mateixa fórmula per posar a les paperetes o un compromís per a després de les eleccions. Si els socis de l'ANC voten que no, "el resultat és més fàcil” d'interpretar, ha dit Sànchez. Significarà que els socis creuen que l'entitat “no ha d'entrar en aquest procés electoral".

El president de l'ANC també ha admès que la proposta verbalitzada per Mas dissabte passat va generar "incomoditat" a l'Assemblea perquè "no formava part de l'agenda de treball" de l'entitat. "Quan vam escoltar Mas, ens vam sentir interpel·lats, incomodats, trasbalsats". Sànchez ha admès que "donar resposta a aquell emplaçament pot trasbalsar altres entitats o formacions", sense referir-se explícitament a ERC. "Quan les coses es mouen, les comoditats desapareixen", ha puntualitzat.

Les "línies vermelles" a l'Assemblea

L'entitat ha subratllat aquest dissabte, en una nota repartida als mitjans, que "cal que [l'entitat] es mantingui fidel a l'esperit de l'Assemblea, els seus estatuts i declaració fundacional: l'objectiu és aconseguir la independència, des del transversalitat, l'apartidisme i la unitat". "L'Assemblea té línies vermelles que no vol superar", ha reblat Sànchez, que ha recordat que el debat de la fórmula electoral per al 27-S es donava per "tancat", però que havia de respondre a la proposta formulada pel president de la Generalitat. "Farem una volta més als acords que han de convertir el 27-S en plebiscitàries", ha afegit.

Passades les dotze de la nit de divendres, l'ANC va comunicar internament el resultat de la reunió, on es va lliurar un pols entre els qui defensaven la consulta i els qui consideraven que calia respondre a Mas amb una negativa, per no haver de decantar l'ANC cap a una sola opció sobiranista. En la trobada, es va acordar finalment "realitzar una consulta adreçada als socis i sòcies per reforçar el paper de l’Assemblea en el lideratge del procés i, alhora, garantir que es donaran les condicions perquè les eleccions del 27-S tinguin caràcter plebiscitari.

stats