Política 29/04/2017

Rajoy adverteix que el Procés pot dificultar que Barcelona aculli l'Agència Europea del Medicament

El president del govern espanyol assegura que "no pot cedir" a la "pretensió" del govern de la Generalitat de celebrar un referèndum per la independència

Laia Forès
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu

Brussel·lesEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dissabte que el Procés català pot dificultar que Barcelona aculli l'Agència Europea del Medicament. "L'estabilitat institucional és un factor important i sempre operarà a favor. La inestabilitat és difícil que ho faci en la mateixa direcció", ha assegurat Rajoy a la roda de premsa que ha celebrat després de la cimera europea que s'ha fet a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La capital catalana aspira a ser la nova seu de l'Agència Europea del Medicament, que haurà de marxar de Londres quan tingui lloc el Brexit. La Unió Europea decidirà a la tardor quina serà la nova seu. Barcelona competeix amb almenys una desena de ciutats europees, entre les quals hi ha Amsterdam, Viena i Copenhaguen. "La de Barcelona és una de les candidatures més potents. Lluitarem fins al final", ha assegurat Rajoy.

Rajoy respon a Puigdemont

El cap del govern espanyol també ha tornat a tancar la porta a negociar cap referèndum per la independència. Ho ha dit en resposta a l'anunci aquest dissabte del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d'un últim intent de negociar el referèndum amb Madrid. "És molt difícil negociar amb algú que diu que s'ha de fer el que diu ell", ha lamentat Rajoy.

El dirigent popular ha titllat d'"esbojarrada" la idea de celebrar el referèndum, ha rebutjat un cop més el diàleg i ha assegurat que Puigdemont "és conscient que el govern espanyol no pot cedir a la pretensió" del govern català. "Li he dit amb tota claredat", ha insistit.

El president de l'executiu espanyol ha acusat Carles Puigdemont de generar problemes. "No estic disposat a permetre que una part d'Espanya decideixi sobre tot Espanya. Això és sobirania nacional i totes les altres coses és confondre, crear mal ambient i generar problemes i dificultats", ha dit Rajoy.

Veneçuela i el Marroc

El president del govern espanyol també ha fet una referència a la cancel·lació del viatge al Marroc que Catalunya i Flandes havien de fer al maig i a la fotografia del president veneçolà, Nicolás Maduro, amb una estelada. Segons Rajoy, que Rabat no autoritzés cap trobada amb Puigdemont i que Maduro es fotografiï amb la bandera estelada permet fer "un judici molt equilibrat del que és el govern del Marroc i del que és Maduro" i és una "via per reflexionar sobre els suports que tenen algunes posicions polítiques".

stats