Política 18/07/2016

Santi Vila: "Em motiva competir amb Colau per l'alcaldia de Barcelona"

En una entrevista amb Antoni Bassas a l'ARA.cat, el conseller de Cultura i dirigent del Partit Demòcrata Català lamenta que s'hagi "perdut una oportunitat" per distingir-se més d'ERC

Ara
2 min

BarcelonaEl conseller de Cultura, Santi Vila, vol un Partit Demòcrata Català on "els que no creuen en la independència se sentin còmodes". Ho ha dit en una entrevista a l'ARA, aquest dilluns al matí, en què ha destacat que tot i la nítida definició d'independentista amb la qual neix el nou partit la formació ha d'obrir-se a sectors que no siguin partidaris d'un Estat propi a Catalunya. El dirigent nacionalista creu que la via per assolir la majoria independentista no passa pel Referèndum Unilateral d'Independència: "És una aportació inoportuna i injustificada", ha criticat. "Les ocurrències serveixen per anar traient suports. Podríem quedar molt bé en entorns hiperventilats però fer-nos cada vegada més petits".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vila, que pugna per ser president del consell nacional del PDC -s'ho disputarà amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa-, ha assegurat que el partit ha de ser "una alternativa al populisme d'esquerres". El conseller, que en una entrevista anterior a l'ARA havia advertit que el partit "no havia de ser una mala còpia d'ERC", creu que el PDC "ha perdut una oportunitat" per distingir-se més d'ERC.

Sobre aquest punt no ha volgut incidir el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, que ha recordat que el seu partit no opina sobre les altres formacions. Tot i això, preguntat pels periodistes, ha destacat que "és bo que CDC acabi el procés de refundació", per tal de disposar "d'un partit clarament independentista i que ocupi el flanc dret d’aquest espai", situant així el PDC com un partit de dretes, com ja va fer la setmana anterior.

Malgrat tot, el conseller considera que "és urgent que el PDC es defineixi ideològicament" per defensar elements com "la cultura de l'esforç i meritocràcia que no es troben en les famílies polítiques de l'esquerra". No és l'única crítica de Vila al congrés fundacional, d'on en va sortir amb un regust "agredolç" per les divisions que s'hi van evidenciar- "Hi va haver moltes tensions, moltes divisions i moltes faccions i molts enfrontaments. Ens van deixar la sensació que hi havia massa tensió interna".

Estudia optar a l'alcaldia de Barcelona

A banda de la presidència del consell nacional del partit, el conseller ha deixat entreveure que voldrà ser candidat a l'alcaldia de Barcelona pel PDC: "És una possibilitat que estic estudiant perquè em faria molta il·lusió ser alcalde". Competir a les urnes amb Ada Colau seria "encara més motivador", ha afegit.

El litigi de Sixena

Sobre les obres en litigi del monestir de Sixena, el conseller ha explicat que la Generalitat no preveu cap gest per complir amb la sentència judicial que l'obliga a entregar els béns. "Hem escrit a la jutgessa i hem argumentat que era absolutament inviable que les obres que hi ha al museu diocesà es puguin traslladar", ha asseverat

El jutjat número 1 d'Osca obliga a la Generalitat a entregar les peces en litigi el dilluns que ve, 25 de juliol. Vila creu que "serenament i tranquil·lament" es pot parlar d'algunes de les peces però "en cap cas" les pintures murals que formen part del patrimoni en litigi i que estan exposades al MNAC. D'altres elements estan al Museu Diocesà de Lleida. "Tècnicament ens adverteixen que seria arriscadíssim moure-les", ha advertit el conseller. Vila ha destacat que "les obres es van comprar correctament" i que la Generalitat lluitarà en totes les instàncies per mantenir les obres d'art a Catalunya.

stats