Política 11/05/2015

Bosch presentarà a Trias i Colau tres exigències per fer govern

ERC vol revertir l’inici erràtic de la campanya clarificant l’oferta

Roger Tugas
3 min
Alfred Bosch es manté optimista tot i les enquestes i l’inici de la campanya i confia atraure la gran bossa de votants indecisos.

Barcelona“Xavier Trias o Ada Colau?” Si cada cop que un periodista fes aquesta pregunta a l’alcaldable d’ERC per Barcelona, Alfred Bosch, aquest rebés un euro, probablement a hores d’ara ja acumularia una petita fortuna. El candidat republicà aspirava a mantenir-se al capdavant de la cursa cap a l’alcaldia, però les enquestes li situen l’objectiu lluny, i per això sovint se li demana que prengui partit per l’aspirant de CiU o per la de Barcelona en Comú. Així mateix, l’arrencada de la campanya de Bosch no ha sigut la somiada per l’equip d’ERC. Un lapsus la primera nit, quan va confondre la periodista Ariadna Oltra amb Mònica Terribas, i un error al debat de BTV, en què va mostrar cap per avall el cartell sobre la proposta d’urbanisme, no han ajudat a revertir la polarització creixent i millorar expectatives. Per això els republicans preparen mesures per tornar a situar-se al centre del debat, entre les quals clarificar la seva política de pactes postelectorals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan encara faltaven setmanes perquè comencés la campanya, Bosch es va mostrar partidari de facilitar l’alcaldia a la força més votada i, més tard, ha apostat per explorar consensos amplis. Fonts de la candidatura, però, expliquen que aquesta setmana posaran en negre sobre blanc quines seran les condicions que exigiran per donar suport a algun altre candidat o per formar equips de govern -no renuncien a donar la sorpresa i guanyar, tot i els sondejos-. I es concretaran a partir dels tres eixos del programa d’ERC: suport al procés independentista -la proposta de Colau de fer una consulta sobre l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència es veu insuficient-, transparència i participació en la gestió, i aplicació de polítiques socials i d’esquerres.

Buscar més confrontació

El nivell de concreció d’aquests requisits encara s’ha de decidir, tot i que no serà l’única novetat en els dies que queden de campanya. De fet, ahir a la tarda va tenir lloc una reunió de l’equip de Bosch per planificar la setmana i els debats que encara queden pendents. Una de les altres novetats serà que a mesura que avancin els dies l’alcaldable republicà intensificarà el cos a cos amb els dos principals aspirants, en contrast amb el fair play extrem que ha protagonitzat fins ara. “Un candidat es construeix també en contraposició amb els altres”, assenyala un membre del seu equip, que avança que recordaran que ni Trias és d’esquerres ni Colau és independentista, però també assenyalaran els dubtes de certs membres de la llista de CiU amb el procés o el que consideren una falta de projecte realista de Barcelona en Comú.

Malgrat tot, els eixos del discurs es mantindran intactes. De fet, les condicions per pactar sols reforçaran l’estratègia de situar Bosch com l’únic candidat que garanteix el progrés i el procés a la vegada. Tot i les enquestes i l’inici no gaire afortunat de la campanya, ERC veu com una oportunitat la gran quantitat d’indecisos que assenyalen també els sondejos, que els situen sempre tercers en intenció directa de vot, i que els ímputs del carrer els són positius. “Demostrarem que som més de dièsel que de gasolina”, afirma una font pròxima a Bosch. Així mateix, també intensificaran la campanya de proximitat i ressaltaran el llarg currículum del candidat abans d’entrar en política.

De fet, a ERC els sap greu que l’errada a BTV hagi eclipsat la proposta de reforma urbanística elaborada amb l’ajuda de 35 experts, un dels pilars del projecte de ciutat. Aquest apartat ocupa el 23% del programa, quan el 2011 representava només el 12%.

Rovira promet “parets de vidre” als consistoris

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va expressar el compromís del seu partit de “posar parets de vidre als ajuntaments” perquè els ciutadans “puguin participar de manera permanent en la presa de decisions que afectin la ciutat”, ja que “la regeneració democràtica del país comença pels ajuntaments”. Ho va defensar ahir a Lleida en un acte de suport al candidat d’ERC-Avancem, Carles Vega, en què també va confiar que el 24-M sigui “una primavera republicana” i “una revolució de la gent normal” per “transformar el país de baix a dalt i dignificar la vida de la gent”. També hi va intervenir el coordinador general d’Avancem, Joan Ignasi Elena, que va afirmar que les municipals són l’oportunitat per “transformar en majoria política i en una opció de govern la majoria social que existeix a Catalunya”, ja que els ciutadans “han dit prou a la corrupció i a un Estat que deixa Catalunya al marge”.

stats