Política 02/05/2016

CDC es resigna a anar sense ERC a les eleccions i farà primàries

El partit enterra la marca de Democràcia i Llibertat i es presentarà amb el seu propi nom als comicis

Maiol Roger
2 min
Mas i Francesc Homs, en un acte electoral de Democràcia i Llibertat

BarcelonaConvergència ja té clar que no hi haurà llista única per a les noves eleccions espanyoles. El partit es resigna a anar sense Esquerra als comicis i prepara la maquinària electoral. Les dues primeres decisions les ha pres el comitè executiu d'aquest matí: enterrar la marca de Democràcia i Llibertat i fer primàries per escollir el president parlamentari al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com va avançar l'ARA, el partit abandona l'actual nomenclatura al Congrés i presentarà amb el nom Convergència a les eleccions. Segons Artur Mas, president de CDC, la decisió es pren seguint l'enquesta als militants per a la refundació en què reivindiquen la presència del nom del partit. Independentment de què decideixin les bases al congrés del 8 de juliol, el partit ha interpretat que l'enquesta interna deixa clar que hi ha voluntat de recuperar la marca. En la decisió també hi pesa el fracàs de Democràcia i Llibertat el 20-D: "Hi va haver gent despistada pel nom de la papereta", ha destacat Mas.

Per evidenciar el procés de refundació, que es viurà en paral·lel als comicis –el congrés serà després de les eleccions, el 8 de juliol– el partit farà primàries per escollir qui serà el líder del grup a Madrid després del 26-J. De moment, l'únic aspirant és l'actual portaveu, Francesc Homs. CDC tria una fórmula diferent de l'habitual, on el que es tria és el cap de llista a Barcelona. D'aquesta manera, Convergència obre la porta a candidats de totes les circumscripcions a presidir el grup al Congrés. Si sorgís algú disposat a batre's amb Homs –de moment no hi ha constància al partit de cap candidat alternatiu– el partit aprofitarà la consulta interna del 21 de maig per fer les primàries.

El candidat s'haurà d'enfrontar al tàndem d'Esquerra: Gabriel Rufián i Joan Tardà. Mas ha lamentat diverses vegades que els republicans hagi rebutjat "el valor de la unitat", però ha assegurat que la pugna no afectarà l'equilibri del Govern. El que sí que pot passar, ha deixat clar l'expresident, és que la victòria torni a ser per a En Comú Podem: "Hem intentat donar un valor a la unitat i reforçar el sobiranisme. Si es fa, és fantàstic, es fa Junts pel Sí. Si no, pot ser que un tercer guanyi, com va passar".

stats