DEBAT D'INVESTIDURA
Política 12/11/2015

La CUP veu "necessària però insuficient" l'oferta de Mas i torna a votar 'no' a la investidura

Antonio Baños assegura que les eleccions anticipades no són un "escenari plausible" i emplaça Junts pel Sí a seguir negociant amb "discreció"

Laia Vicens
3 min
Antonio Baños, al segon debat d'investidura. / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, ha confirmat en el seu torn en el debat el que tothom donava per fet: que la CUP tornaria a votar 'no' a la segona votació de la investidura d'Artur Mas. Un 'no' que Baños ha definit com a "tranquil" perquè va acompanyat de "la certesa" que "estimula a anar més lluny" per eixamplar la base social a favor de la independència. Baños ha aplaudit "el moviment" de Mas –que ha proposat un Govern col·legiat i una moció de confiança al final del primer període de sessions–, però ha afirmat que la CUP ho veu com una oferta "molt necessària però insuficient".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Baños ha celebrat la "idea de fiscalització" de la moció de confiança, però ha retret que el Govern col·legiat presidit per Mas "no és una oferta de consens" i ha negat que ampliï els suports a l'independentisme.

Tot i el segon veto a Mas, la CUP està "collada" a la taula de negociacions amb Junts pel Sí. "La CUP ha estat i serà la darrera a aixecar-se de la taula", ha assegurat, i ha donat la "mà estesa" a Mas per arribar a un acord. "Les eleccions anticipades no les posarem mai com un escenari plausible", ha dit, i ha insistit al president que té "tot el temps" dels cupaires per tal d'assolir l'entesa. De fet, Baños ha assegurat que, tot i mantenir la negativa a investir Mas, l'acord per seguir amb el procés independentista "el tenim a tocar".

Emplaça Junts pel Sí a seguir negociant

El president del grup parlamentari de la CUP ha recordat a Mas que té "el cos, el cor, el pit i el cap de la CUP per defensar les institucions catalanes" davant l'Estat i per tirar endavant la desconnexió amb l'Estat tot i la suspensió del Tribunal Constitucional.

Canviar el nom del candidat a la presidència, la "solució" per a la CUP

Encara que en el primer torn d'intervenció Baños no ha demanat a Mas que faci un pas enrere i es retiri, en la rèplica, el diputat de la CUP ha admès que la "solució" per desencallar la investidura és "molt senzilla". "Si haguessin canviat el nom del candidat, tindríem president", ha afirmat.

Baños ha apel·lat a la "coherència", que ha dit que "ocupa tota la vida i l'activitat pública" dels cupaires, per no investir Mas. "El mandat democràtic era la independència, no un nom", ha confirmat. Amb tot, Baños ha assegurat que no hi ha cap altra sortida que arribar a un acord i que, per això, la CUP vol seguir negociant amb Junts pel Sí. Ara bé, ja ha avisat que ho vol fer des de la discreció, fugint de les "cimeres televisades". "No es tracta d'una política de gestos, no és un flirteig, volem oferiments seriosos cap al país que ens està mirant i que vol que ens en sortim", ha demanat Baños.

Per desencallar el debat i segons ha pogut saber l'ARA, la CUP ha convocat per al proper diumenge 29 de novembre una "jornada de debat nacional" al voltant de la investidura del proper president de la Generalitat. El format d'aquest debat encara no s'ha concretat, i podria ser una assemblea nacional extraordinària o un seguit d'assemblees territorials descentralitzades.

stats