Política 17/12/2016

La CUP decidirà el 28 de gener en un consell polític si aprova o no els pressupostos

Quim Arrufat demana al PDECat que aturi el "xantatge vergonyós" en relació als comptes i l'acusa també de "devaluar" el referèndum i de "posar-ne en dubte" la viabilitat

Laia Vicens
2 min
Arrufat afirma que les lleis de desconnexió no s’aplicaran fins que es guanyi el referèndum

Tona (Osona)La CUP decidirà el 28 de gener a través d'un consell polític més el grup d'acció parlamentària si aprova o no els pressupostos del Govern. Així ho ha decidit aquest mateix òrgan reunit aquest dissabte a Tona (Osona), després que sectors del partit demanessin que la decisió final sobre els pressupostos es prengui en una assemblea i no a través del vot delegat (el consell polític trasllada un vot ponderat en funció de les assemblees territorials). La votació es farà entre els debats en comissió i la votació al Parlament, prevista per a la primera setmana de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha anunciat el portaveu de la CUP, Quim Arrufat, la decisió es prendrà en funció de si "el referèndum està encaminat a celebrar-se" i de si es garanteix poder fer front a l'emergència social "tensant al màxim els límits de l'autonomia". En aquest punt, Arrufat ha demanat a ERC que "faci servir totes les sigles del partit" i forci que els comptes del Govern "toquin privilegis" dels més rics. Arrufat ha afirmat que els pressupostos presentats pel Govern "no han tocat els límits de l'autonomia", i ha posat com a exemple que "no s'han atrevit" a incrementar l'IRPF a les rendes altes.

"Prou del xantatge entre referèndum i pressupostos"

En relació al referèndum, Arrufat ha replicat amb contundència les declaracions de la dirigent del PDECat Mercè Conesa en què posava en dubte la celebració del referèndum. "Prou de posar en dubte el referèndum i de sotmetre'l a un xantatge vergonyós", ha afirmat, i ha lamentat que aquestes declaracions "devaluïn profundament" la utilitat del referèndum. "No podem carregar-nos-el nosaltres, per això ja tenim l'estat espanyol", ha afirmat Arrufat, que ha fet una crida al bloc independentista a "defensar" el referèndum com a "instrument democràtic" i no pas "posar-ne en dubte" la viabilitat.

Encara sobre la votació, Arrufat ha avisat que cal estar "preparats per celebrar el referèndum quan calgui i quan es necessiti", perquè si l'ofensiva de l'Estat es fa "insuportable", caldrà avançar-lo. De fet, el portaveu del secretariat s'ha mostrat "enormement preocupat" per la "gravetat del to, la velocitat i la bel·ligerància" de l'ofensiva judicial "i repressiva" de l'Estat contra els càrrecs electes i les institucions i contra "les idees democràtiques" que demanen el dret a decidir. "Només la fermesa i el convenciment ho podrà frenar", ha dit Arrufat, que s'ha mostrat convençut que s'aconseguirà amb "unitat d'acció i mobilització".

stats