EL FUTUR DEL PROCÉS
Política 06/09/2016

La CUP dóna el sí a Puigdemont

Els anticapitalistes votaran a favor de la qüestió de confiança encara que no inclogui el RUI

Laia Vicens / Oriol March
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb les diputades Mireia Boya i Anna Gabriel, de la CUP, en una imatge d’arxiu a Palau.

BarcelonaDe la reunió de divendres passat amb Carles Puigdemont, els representants de la CUP en van sortir amb la sensació que el president de la Generalitat està convençut de culminar el procés aquesta legislatura, aproximadament el juny vinent. Tant és així que els cupaires van anunciar ahir públicament que votaran a la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Puigdemont el 28 de setembre, encara que no es comprometi de forma explícita amb la celebració d’un referèndum unilateral d’independència (RUI) per culminar el procés. Els detalls del full de ruta s’acabaran de polir en el decisiu debat de política general previst per a mitjans d’octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Les deu diputades de la CUP donaran la confiança perquè culmini la legislatura amb els objectius amb què va iniciar-se”, va confirmar la diputada Anna Gabriel en una entrevista a TV3. Fins i tot, va dir, si el president no concreta com s’acabarà la legislatura. Aquests serrells, va dir Gabriel, s’abordaran més endavant, ja sigui al debat de política general o en “altres espais polítics”. De fet, l’ARA ja va explicar divendres que la CUP afrontava les converses sense línies vermelles per evitar posar-se una “soga al coll” que els comprometés si Junts pel Sí no avalava les seves reivindicacions. Es tracta d’un relaxament de les posicions de la CUP, que fins fa unes setmanes situava el RUI com una de les exigències al Govern. Ara, però, demanen arribar al final del procés sigui amb l’instrument democràtic que sigui perquè “no hi ha motius per interrompre” la legislatura.

Amb l’escull de la qüestió de confiança superat -i amb “bones sensacions” a les dues bandes-, s’obre ara la negociació més complexa: la dels pressupostos per al 2017. Aquesta setmana el departament d’Economia i la CUP es reuniran per començar a parlar-ne. Els anticapitalistes esperen que el Govern hi inclogui alguna de les seves demandes, com revertir les retallades, finançar els passos per al procés constituent i, “si hi ha consens”, incloure una partida per fer el referèndum. En tot cas, els cupaires avisen que no hi donaran el vistiplau definitiu abans de la qüestió de confiança -sempre han desvinculat les dues negociacions- i demanen treballar “conjuntament” amb el Govern els comptes per facilitar-ne l’aprovació. “La intenció és preparar-los junts per fer-ho fàcil i no haver de decidir a l’últim moment”, raonen a la CUP.

Segons veus de diversos sectors de la formació, la “predisposició a aprovar els comptes hi és”, conscients que un nou veto embarrancaria la legislatura. “No podríem assumir-ho ni de cara endins ni de cara enfora”, assegura un membre de la direcció. La suavització del to de les negociacions i el canvi d’estratègia respon, sobretot, a la greu crisi interna que va patir la CUP al juny, quan els sis membres de la direcció més proclius a l’acord amb Junts pel Sí van plegar del secretariat arran del veto als pressupostos per al 2016.

Canvi de perspectiva

Al Palau de la Generalitat, especialment des de la setmana passada, s’emetien senyals d’optimisme cap als anticapitalistes. “El nou secretariat ha ajudat a millorar les relacions”, asseguren a l’entorn de Puigdemont. “Al llarg de tot l’estiu hi ha hagut contactes i s’han anat pactant coses”, sosté un altre dirigent consultat, que apunta que hi ha “diverses confiances acordades que s’aniran coneixent en el seu moment”. El president tractarà amb la cúpula del Partit Demòcrata Català (PDC) els canvis pertinents en el full de ruta, especialment la introducció d’un mecanisme unilateral de decisió sobre com la ciutadania ha de validar el procés.

“El seu lideratge dins del partit és clar”, sostenen des de l’entorn de Puigdemont, que posa de manifest la proximitat de membres de l’executiva -David Bonvehí, Albert Batet o Elsa Artadi, per exemple- amb la seva figura per indicar que l’actual cúpula està “alineada” amb el president. Segons alts dirigents consultats, l’autèntic debat sobre el RUI s’ha de produir entre Puigdemont i el seu predecessor, Artur Mas, que en aquests primers passos del PDC està “controlant” els moviments sense interferir notablement en el dia a dia de la formació.

El de la CUP va generar crítiques i escepticisme a les files de Ciutadans i del PSC. “Els anticapitalistes no es comporten com un soci estable”, va considerar el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, mentre que la cap de files de la formació taronja, Inés Arrimadas, va indicar que superar la qüestió de confiança només servirà per “allargar l’agonia”. “Ells són conscients que això no tirarà endavant i que, si no és ara, serà l’any que ve que hauran de fer un replantejament”, va dir la cap de l’oposició. El tauler català es recalibrarà a partir de finals de setembre, i tots els partits hauran de fer esforços per adaptar-s’hi. També Junts pel Sí i la CUP, que exploraran una nova etapa, en què aspiren a millorar una coordinació fins ara difícil.

Albiol dóna per fet el referèndum unilateral

El cap de files del PP al Parlament, Xavier García Albiol, va dedicar ahir “cinc segons” a tractar la qüestió de confiança amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la reunió que van tenir a Palau. “S’ha convertit en un tràmit que només interessa als independentistes”, va assegurar Albiol en referència a la votació que se celebrarà el pròxim 28 de setembre al Parlament. El dirigent del PP va donar per fet que Puigdemont apostarà pel referèndum unilateral d’independència (RUI) durant les pròximes setmanes, i va considerar que el suport de la CUP al programa de Govern suposarà un “suïcidi” per a Catalunya. Albiol va retreure al president haver elevat un “mur” envers l’Estat, però li va voler agrair que hagi demostrat voluntat de tenir una relació cordial amb el PP a Catalunya.

stats