Política 04/04/2017

La CUP pressiona el Govern perquè fixi data i pregunta i ja reparteix paperetes del referèndum al carrer

L'esquerra independentista inicia una campanya al carrer i a les xarxes socials amb l'etiqueta #DataiPreguntaAra

Mireia Esteve
3 min
La butlleta que ha repartit aquest matí la CUP

BarcelonaLa CUP ha traslladat al carrer la pressió al Govern perquè fixi data i pregunta per al referèndum. Aquest dimarts al matí ha repartit 250.000 hipotètiques paperetes del referèndum a través de les seves assemblees locals i en diferents punts concorreguts, com ara algunes estacions de metro de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del secretariat nacional de la CUP, Núria Gibert, ha explicat davant l'Estació de França en declaracions als mitjans de comunicació que l'objectiu de la campanya és pressionar el Govern perquè fixi una data i una pregunta per al referèndum perquè "el país s'ha d'organitzar".

També a través de les xarxes socials, membres de l'esquerra anticapitalista escampen l'etiqueta #DataiPreguntaAra.

En la butlleta, la CUP ha establert la seva proposta de pregunta, que volen que sigui "binària i clara". Una pregunta que, a part del català, també l'han traduït en altres idiomes: occità, castellà, romanès i àrab. Són les llengües que, segons han explicat els cupaires, són les que tenen una comunitat de parlants més gran a Catalunya.

Gibert ha reclamat que tiri endavant un "pacte social i polític" per definir la data i la pregunta perquè això ajudaria a fer "versemblant el procés i el referèndum". La portaveu del secretariat considera que la via pactada està esgotada i que cal fixar un horitzó concret per celebrar el referèndum per tal que els partidaris del 'sí' i els del 'no' "es carreguin d'arguments".

Missatge polític

A la part de darrere de la butlleta que reparteixen, els cupaires també hi ha un missatge polític. Asseguren que la CUP ha fet un "esforç molt important" en aprovar uns pressupostos en què no creuen i que, per aquest motiu, "calen concrecions ja" en l'organització i els "aspectes centrals" del referèndum.

Davant l'avenç de les investigacions judicials i la "repressió" de l'estat espanyol, la CUP exigeix que els "tempos" es marquin des de Catalunya i que s'exerceixi el dret a l'autodeterminació "sense excuses". La via pactada "ja fa masses anys" que la consideren fracassada. "Exigim clarament i urgentment un acord: un acord per a una pregunta clara i binària sobre la independència; i un acord per a la data del referèndum", conclouen.

L'oposició critica l'acció

L'oposició en bloc ha criticat l'acció dels cupaires perquè consideren que no serveix per res, perquè el referèndum no tirarà endavant. "No cal que s'enredin amb preguntes, perquè al final no hi haurà referèndum", ha etzibat el portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa. Segons ha explicat, fins i tot el Govern té clar que la consulta no se celebrarà. Pel portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, el repartiment de paperetes del referèndum d'aquest matí només ha estat una nova "performance de la CUP".

Els socialistes han anat més enllà i la seva portaveu al Parlament, Eva Granados, ha descrit l'acció com una campanya "d'agitació i propaganda del procés". Una campanya que, segons ha explicat, només serveix per situar-se en unes "properes eleccions autonòmiques".

La Guàrdia Urbana multa un militant de la CUP

Dos agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona han multat aquesta tarda un militant de l'assemblea local de la CUP per "realitzar qualsevol modalitat de publicitat senseu autorització", mentre repartia les butlletes a la Rambla Nova. El militant ha estat sancionat amb 500 €. A més, els agents li han requisat totes les paperetes que encara quedaven per repartir.

Per al conseller de la CUP Jordi Martí Font aquesta acció mostra que "novament l’alcalde Ballesteros persegueix l’independentisme tarragoní amb els mitjans que té al seu abast". Els anticapitalistes ja han informat que recorreran a la sanció imposada perquè està "mancada de fonament i atempta contra la llibertat d'expressió política".

stats