Política 04/03/2016

Canvi d'escenari: Iglesias modera el to i Rivera ja no dóna Rajoy per amortitzat

Rufián, que ha entrat enmig de les xiulades de desaprovació al Congrés, reivindica els seus orígens: "Sóc un xarnego i independentista. Vet aquí la seva derrota i la nostra victòria". Tardà assegura que si no fos per l'agenda catalana, Espanya tindria un govern

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pablo Iglesias, Joan Tardà, Albert Rivera i Francesc Homs durant el debat d'investidura.

MadridDe 45 minuts a només cinc. A tots els grups parlamentaris els ha tocat aquest divendres sintetitzar el seu perquè del seu 'sí' o 'no' a Pedro Sánchez. En general, tots han condensat els titulars d'aquests últims dies. Però el canvi de to tant de Podem com de Ciutadans ha estat significatiu, en previsió ja del nou escenari que s'obre després del fracàs d'aquest debat d'investidura. Tots els partits de l'arc de l'esquerra, així com els bascos i catalans, han reclamat un govern de PSOE amb Podem, IU i Compromís. ERC i Democràcia i Llibertat ho han demanat a canvi d'un referèndum a Catalunya. En un canvi de parer d'última hora, l'única diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, ha anunciat el 'sí' a Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias ha moderat el to respecte de dimecres passat, quan va encendre el PSOE ja en el torn de rèplica des del seu escó amb dures acusacions a Felipe González pel GAL –"Té el passat tacat de calç viva", va dir. La "sortida de to" del líder de Podem ha dividit el partit les últimes 48 hores. En una lògica precampanya, si ens precipitem a eleccions anticipades, el to agressiu d'Iglesias no ajuda en la batalla pel relat amb els socialistes del perquè del 'no' a Sánchez.

Ciutadans també debat quina estratègia cal seguir a partir d'ara després d'haver-se mullat a fons amb l'acord amb Pedro Sánchez. El 20-D Albert Rivera va beure, fonamentalment, del vot del PP i diverses veus dins de partit admeten que, en unes noves eleccions, poden patir després d'haver-se entregat als socialistes. Rivera va donar per amortitzat Rajoy dimecres passat, i va assegurar que no podia "encapçalar" la nova etapa. Avui també ha moderat el to amb el PP, pendents d'un canvi de cromos les pròximes setmanes.

Domènech, sense intervenció; ERC i DL defensen un govern amb Podem

Pel que fa als partits catalans, el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, en aquesta ocasió no ha tingut temps d'intervenció (s'ha quedat els cinc minuts exclusivament Iglesias). Des d'Esquerra, ha estat Gabriel Rufián l'encarregat de dirigir-se a l'hemicicle amb un to radicalment diferent del de Joan Tardà. Ja ha encès els ànims durant el matí, en què s'ha alineat amb Podem i ha defensat que Felipe González representa la "putrefacció" del PSOE. Francesc Homs, de Democràcia i Llibertat, igual que dimecres, ha defensat un govern del PSOE amb Podem. "Les esquerres sí que sumen", va advertir llavors.

Xiulets en contra d'ERC

Rufián també ha provocat la situació en entrar al Congrés. Un centenar de persones esperaven l'arribada dels polítics i el portaveu adjunt d'ERC els ha rebut amb el puny alçat i un "Visca Catalunya lliure". Un gest que ha provocat desenes de xiulades de reprovació. "No els agrada veure ERC al Congrés. S'han posat nerviosos", ha explicat Rufián a l'ARA.

Pablo Iglesias, Podem

  • "Senyor Sánchez, atreveixi's a ser president d'un govern de coalició de veritat. Perquè ens podem posar d'acord. No faci la quadratura del cercle."
  • "Senyor Sánchez, de vegades les discussions més agres precedeixen els moments més dolços. A veure si l'acord després d'aquesta nit pot dir-se l'acord del petó". En referència al petó entre Iglesias i Domènech a l'hemicicle que ha donat la volta el món.

Albert Rivera, Ciutadans

  • "Lamento que avui Rajoy voti amb Bildu, ERC o Podem. És el que hi ha."
  • "Quina diferència entre els homes d'estat de la Transició i els de Podem. Tant de bo vostès s'assemblessin al Partit Comunista de la Transició."

Gabriel Rufián, ERC

  • "Sóc un xarnego i independentista. Vet aquí la seva derrota i la nostra victòria."
  • "Senyor Sánchez, creure que Albert Rivera és Winston Churchill i no Donald Trump es cura venint a Catalunya."

Francesc Homs, Democràcia i Llibertat

  • "Avui Espanya tindria un govern si no fos per l'agenda catalana."
  • "Estem disposats com a contrapartida d'un referèndum a Catalunya a donar a Espanya un govern."

Aitor Esteban, PNB

  • "Avui en dia hi ha una oportunitat amb el nou escenari a Catalunya i la desaparició d'ETA. Cal ser valent prendre riscos. Parlar i transigir."
  • "En el diàleg ens trobarà disposats a trobar solucions i a forçar acords que respectin els interessos de tots."

Joan Baldoví, Compromís

  • "El revés d'avui no serà un fracàs. Tenim una excel·lent ocasió d'obrir noves oportunitats."
  • Ha acabat amb una estrofa de Lluís Llach: "Que tinguem sort i que trobem tot el que ens va mancar ahir."

Alberto Garzón, IU-Unidad Popular

  • "Nosaltres no demanem ministeris, si no només l'oportunitat de parlar, que ens reunim a partir d'avui mateix."
  • "No facin servir la nostra història per justificar els seus acords."

Ana Oramas, Coalició Canària

  • "Direm 'sí' a la investidura, com a gest al qual ens agradaria que s'hi sumessin més grups."
  • "Les Canàries ja no poden esperar més."
stats