Política 25/05/2015

Canvi de mapa polític i gir a l'esquerra, la visió dels articulistes de la premsa

Jiménez Losantos: "Rajoy ha matat el PP"

Ara
2 min

Barcelona·El Periódico: “Huracà barrejat d'esquerres”, Xavier Bru de Sala

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La indignació per la corrupció i la crisi ha passat al final una factura solemne. De manera que el mapa polític d'Espanya pateix una sacsajada monumental”.

“La independència ha deixat de ser l'única opció de canvi. El meló de la Constitució ha deixat d'estar blindat. En qualsevol cas, es pot afirmar que s'ha acabat el cicle polític iniciat amb la Transició”.

· La Vanguardia: “Canvis al paisatge”, Marius Carol

“El terratrèmol electoral que es va viure ahir en les eleccions municipals (i autonòmiques en onze comunitats), en part previst, en part sorprenent, obliga a reconèixer que els ciutadans, de tant en tant, canvien el paisatge polític independentment de les anàlisis dels periodistes (i no diguem dels polítics)”.

“El PP surt tocat però no enfonsat d’aquestes eleccions, ja que, encara que perd totes les majories absolutes a les comunitats, hi podrà governar a la meitat. El PSOE guanya quota de poder a Espanya, tot i que està lluny de tenir la partida decantada a les generals del novembre. I CiU és la primera força política a Catalunya, però perd cent mil vots i la capital catalana, fet que obre incògnites sobre si les eleccions seran el 27-S. I no només això: recordem que Mas va dir en el míting final de campanya que el procés estava en risc sense el suport de Barcelona”.

· El Mundo: “Rajoy a matat el PP”, Federico Jiménez Losantos

“El PP de Rajoy és mort. No està malferit, sinó mort. I no es pot esperar que ressusciti un partit que ho ha fiat tot a disfrutar del Poder, que ha confiat en una visió gallinàcia de l'economia per prescindir de la política”.

“No quedarà res del PP per a que ell (Rajoy) pugui presentar-se a les generals com el darrer obstacle davant un Front Popular -Podem, PSOE, IU i els separatistes, inclosa l'ETA- que tenen per programa acabar amb el règim constitucional del 78 i obrir la fosa del 36, la desintegració de l'Estat i la ruïna d'Espanya”.

· El País: "Un nou temps polític", Sandra León

"Pot ser que molts dels que ahir van votar ho fessin pensant en que una altra forma de fer política és possible. Però, de moment, amb el que avui ens hem llevat és amb un sistema polític diferent que ens obliga a repensar la nostra manera de governar per als propers mesos i, gairebé segur, per als propers anys".

"Que els propers representants governin atenent al bé comú i allunyats de les pràctiques corruptes no dependrà de les bondats d'una nova generació de polítics, sinó d'una reforma de les institucions que obligui a un major rendiment de comptes davant l'electorat i, sobretot, d'una ciutadania que sàpiga adaptar-se als desafiaments i exigències d'un nou temps polític".

stats