FULL DE RUTA ESPAI SOCIALISTA
Política 14/08/2015

Catalunya Sí que es Pot rebutja avalar una DUI

Nuet convida ERC a pactar un govern i s’obre a col·laborar en el procés constituent

Ara
3 min
Catalunya Sí que es Pot rebutja avalar una DUI

BarcelonaLa declaració unilateral d’independència (DUI) que aspiren a proclamar Junts pel Sí i la CUP no tindrà el suport de Catalunya Sí que es Pot, que en el seu full de ruta aposta per un procés constituent cap a una República Catalana que encara hauria de decidir en referèndum quina relació vol mantenir amb l’Estat. El líder d’EUiA i número 6 a la llista de la confluència d’esquerres, Joan Josep Nuet, va deixar clar ahir en una entrevista a l’agència Efe que és “absolutament impossible” que la seva candidatura doni suport a una DUI. De la mateixa manera, tampoc donarà suport a un Govern amb Artur Mas de president o capitanejat per CDC, atès que això significaria donar “continuïtat” a les polítiques de retallades i de corrupció de què acusa l’actual executiu i “repetir els mateixos errors”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, l’encara diputat al Congrés sí que va obrir-se a col·laborar en el procés constituent que s’obriria a partir del 27-S, sempre que no estigui liderat per Convergència. De fet, subratlla que Junts pel Sí -si no obté majoria absoluta- es veurà obligat a buscar suports a l’esquerra, ja que ni C’s ni PP tenen cap interès a implicar-s’hi. Per això, Nuet preveu que Catalunya Sí que es Pot serà clau en aquest procés constituent des de la posició de “centralitat” que reivindica. El coordinador general d’EUiA, de fet, fins i tot creu que Mas i CDC podrien perdre aviat la presidència arran d’un trencament en menys de mig any de Junts pel Sí, una coalició que afirma que va dissenyar Convergència “a mode d’unió temporal d’empreses per sobreviure” i no continuar caient electoralment. En aquesta línia, va reiterar l’oferta que el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha llançat a ERC en diverses ocasions per conformar un govern d’esquerres sense CDC.

A més de negar-se a avalar una DUI, Nuet critica les propostes de reforma constitucional del PSOE i el PP. “No saben ni què és un model federal”, afirma dels socialistes, atès que el líder d’EUiA el veu incompatible amb el cafè per a tothom que planteja Pedro Sánchez. Sigui com sigui, creu que “pitjor encara és el PP”, que pretén reformar la carta magna per aprofundir en el procés “recentralitzador”. “Són com dos borratxos que estan a punt de caure i s’aguanten l’un a l’altre”, afirma en relació als dos grans partits espanyols, que creu que no tenen cap intenció de fer canvis profunds.

Crític amb l’estatègia de Podem

Ara bé, aquesta reforma plena de l’Estat en què somia Nuet tampoc té ara per ara cap garantia d’arribar. Els únics que la defensen a nivell estatal són Podem i IU, però la formació de Pablo Iglesias declina negociar una coalició de cara a les eleccions estatals que, segons el candidat de Catalunya Sí que es Pot, és imprescindible per aspirar a vèncer. Renunciar a la unitat de l’esquerra alternativa en una llista conjunta és “renunciar a guanyar”, lamenta.

En canvi, Podem sí que es presenta el 27-S a Catalunya amb una aliança amb ICV i EUiA que, de fet, rebutjava abans de les eleccions municipals. Una coalició que també han segellat les tres formacions per a les generals en les quatre circumscripcions catalanes. Nuet, però, confia que l’entesa s’estengui a tot l’Estat amb IU, sobretot arran d’un bon resultat de Catalunya Sí que es Pot que faci virar l’estratègia de la cúpula de Podem.

stats