Política 08/09/2015

El no a l’AMI esquinça l’entesa de Colau i ERC

L’abstenció del govern impedeix la majoria absoluta i la ciutat estudiarà fórmules d’adhesió després del 27-S

Maria Ortega
3 min
El líder d’ERC al consistori, Alfred Bosch, durant el ple d’ahir.

Barcelona“A partir d’ara tot s’ho hauran de guanyar a pols”. Així de desafiant es va mostrar ahir el líder d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, amb l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, després de constatar l’abstenció en bloc dels 11 regidors de Barcelona en Comú a la votació perquè Barcelona ingressés a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). La majoria simple que va obtenir aquesta opció, de 17 vots sobre 41, és insuficient perquè la ciutat se sumi a la xarxa de municipis independentistes i aquest escenari complica ara una possible entrada d’ERC al govern. Les relacions entre les dues formacions s’han tensionat arran de la celebració del ple extraordinari sobre l’AMI, que van sol·licitar CiU, ERC i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bosch, que celebrava el triomf de la proposta deixant clar que “la llibertat torna a guanyar a Barcelona”, va deixar clar que si votant a favor de la investidura de Colau van fer un gest simbòlic, ahir, també de manera simbòlica, retiraven aquesta confiança al govern. “ Sí se puede pero no se quiere ”, li va etzibar a l’alcaldessa. I Jaume Collboni (PSC) va retreure al republicà que “hipotequés” un possible govern d’esquerres. Colau, però, va treure ferro a les paraules de Bosch i, en una entrevista a BTV, es va mostrar convençuda que continuaran treballant per a objectius concrets.

La votació d’ahir es va saldar amb un resultat de lectura ambigua. Els regidors de CiU -amb l’excepció de la regidora d’Unió, Sònia Recasens, que es va abstenir-, els d’ERC i els de la CUP van votar a favor de l’adhesió, mentre que els de Ciutadans, el PSC i el PP ho van fer en contra i els del govern es van abstenir. La proposta, doncs, es va aprovar per una insuficient majoria simple: 17 vots favorables, 12 en contra i 12 abstencions. L’alcaldessa va aprofitar l’últim torn de paraula per deixar clar que el d’ahir no era un no definitiu, sinó que, vist el resultat, després del 27-S, es buscarà com “donar-li sortida en un clima pausat”.

Barcelona en Comú defensa la celebració d’una consulta sobre el tema i titlla d’electoralista la decisió de forçar aquesta votació abans de les eleccions. Ahir el tinent d’alcalde Jaume Asens justificava l’abstenció del seu grup pel pluralisme de la formació, per considerar que es fa en clau electoral i perquè l’AMI “fa una lectura conservadora del fet nacional”. El president de l’entitat, Carles Puigdemont, celebrava després de la sessió que a Barcelona hi hagués una majoria política a favor de l’adhesió i es mostrava convençut que es trobarà una fórmula perquè la ciutat s’uneixi a la xarxa de municipis independentistes. Puigdemont va titllar d’“excuses poc sòlides” els arguments exposats pel govern per justificar la seva abstenció. Des de CiU, Xavier Trias va justificar la seva gestió en aquest assumpte quan era alcalde afirmant que la votació no s’havia fet en el mandat anterior perquè el sí “no sumava” i va celebrar que ahir sí que guanyés, però va criticar el “tacticisme” de BComú. I la CUP va lamentar que no s’hagués acceptat la seva proposta de fer un debat més ampli que inclogués punts com el de la simbologia monàrquica i franquista. Com a protesta, van col·locar al mig de la sala de plens una placa sostreta de l’avinguda de Borbó. Durant la intervenció de la CUP la tribuna de públic es va omplir d’estelades.

Vives (CDC) plega i Unió guanya un regidor

El regidor de CiU Antoni Vives, que va ser tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà durant el govern de Xavier Trias, va comunicar ahir que deixa la política professional per tornar a l’activitat privada i dedicar temps, també, a la seva faceta d’escriptor. Vives renúncia a l’acta de regidor i, en el pròxim plenari, es farà oficial que el relleva Raimond Blasi, d’Unió, que ocupava el lloc número 11 a la llista de CiU. CDC tindrà vuit regidors, Unió 2 i Demòcrates de Catalunya 1.

stats