Política 09/06/2016

En Comú Podem revalidaria la victòria a Catalunya amb tres escons més, segons el CIS

El baròmetre referma ERC al segon lloc i preveu que CDC perdi entre un i dos escons. El PSC es manté com a tercera força, amb els vuit diputats actuals

Laia Vicens
2 min
Xavier Domènech: “Que ERC consideri que som els seus principals adversaris és incomprensible”

BarcelonaEn Comú Podem tornaria a guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya, segons el CIS. El baròmetre publicat just el dia que comença la campanya del 26-J preveu que la candidatura liderada per Xavier Domènech obtingui entre 14 i 15 escons, 2-3 escons més que els actuals. ERC es consolida al segon lloc i mantindria els 9 escons actuals, el mateix que li passaria al PSC, que fins i tot canviant la líder (Meritxell Batet substitueix Carme Chacón) conservaria els 8 diputats actuals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, Convergència –abandona les sigles de Democràcia i Llibertat– perdria entre un i dos escons i es quedaria amb 6-7. Segons el baròmetre, Ciutadans continuaria sent cinquena força amb cinc escons i el PP podria quedar-se amb quatre o sumar-ne un més.

Abans de començar la campanya electoral del 20-D, el CIS ja va predir la victòria d'En Comú Podem a Catalunya. En aquella enquesta, el baròmetre va predir que la candidatura liderada per Xavier Domènech obtindria entre 10 i 11 escons (en va treure 12). En canvi, no va preveure que ERC seria segona força (augurava 7 escons per als republicans, quan en van treure 9), sinó que donava la medalla de plata a Democràcia i Llibertat, que va ser quarta força (el CIS li donava 9 escons, però en va obtenir 8). El baròmetre donava més expectatives a Ciutadans (predeia 9 escons, però en van treure 5). A la vegada, el CIS va encertar els 8 escons del PSC i que Unió no obtindria representació. El PP, última força, va treure quatre escons, mentre que el CIS n'hi donava cinc.

El PP seguiria guanyant al País Valencià

L'enquesta del CIS revela unes previsions electorals molt semblants al resultat que els diferents partits van obtenir el 20 de desembre al País Valencià. Així, el Partit Popular seguiria sent la força més votada pels valencians, amb una projecció d'11-12 escons. Segons el CIS, els populars guanyarien el diputat de més que en aquestes eleccions es disputen a la circumscripció de València, mentre que a Castelló es disputen un diputat amb Compromís-Podem-Esquerra Unida.

La coalició A la Valenciana, que integren els partits de Mónica Oltra, Pablo Iglesias i Alberto Garzón, es consolida com a segona força amb 9-10 diputats i amb prou distància del tercer, el PSPV. La suma en aquestes eleccions d'Esquerra Unida a la coalició la posa en disposició de disputar-li a Castelló el segon diputat al PP.

El PSPV es mantindria com a tercera força amb els mateixos 7 escons que va obtenir el 20 de desembre, mentre que Ciutadans no millora els resultats del desembre tot i haver posat aquesta vegada Toni Cantó com a cap de llista, i es quedaria amb 5 escons.

stats