Política 24/08/2017

Rajoy haurà d’explicar-se pel finançament del PP

El Congrés convocarà un ple extraordinari amb el suport de tots els partits excepte els populars i Cs

Ot Serra
3 min
Mariano Rajoy durant la seva declaració a l'Audiència Nacional

BarcelonaMés pressió sobre Mariano Rajoy per la Gürtel. Tot apunta que serà dimecres que ve, 30 d’agost, quan haurà de donar explicacions en un ple extraordinari al Congrés sobre el presumpte finançament irregular del PP que s’investiga a l’Audiència Nacional, un mes i quatre dies després de declarar-hi com a testimoni. Les peticions de compareixença del PSOE, les confluències de Podem, el PDECat i ERC van tirar endavant ahir a la diputació permanent tot i l’oposició del PP, que va denunciar un “judici polític” per fer-lo fora de les institucions. Ciutadans es va abstenir perquè prefereix que el president del govern espanyol comparegui a la comissió d’investigació sobre aquesta qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Sabem tres coses: que va existir una trama de finançament irregular quan Rajoy ocupava càrrecs directius al PP i al govern; que la font principal procedia de donacions il·legals de grans empresaris que obtenien compensacions rebent concessions administratives, i que amb aquests diners el PP ha afrontat despeses de campanyes electorals”, va resumir Pablo Iglesias en la seva intervenció. El líder de Podem va recordar que, davant el jutge, Rajoy va dir que “no en sabia res”, fet que, al seu parer, posa de manifest que “o mentia o és un enorme incompetent”. La insatisfacció amb la declaració de Rajoy del 26 de juliol, en què es va desmarcar de totes les sospites sobre el presumpte finançament irregular del PP, va ser la nota dominant de l’argumentari dels diferents grups. “Quan fa anàlisis polítiques, parla de temes econòmics. En canvi, quan parla de l’activitat del seu partit, ja no coneix res”, va criticar la portaveu parlamentària del PSOE, Margarita Robles. “Ha de comparèixer perquè va mentir”, va reblar el portaveu de Compromís, Joan Baldoví.

Les dues forces independentistes van impulsar una altra de les sol·licituds de compareixença del president espanyol. El coordinador de diputats i senadors del PDECat, Jordi Xuclà, va preferir tirar d’ironia amb Rajoy: “Sigues fort [ Sé fuerte ], només serà una compareixença”. Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Joan Tardà, va considerar que hauria sigut una mostra de “maduresa” que la proposta s’hagués aprovat per unanimitat. “Donin una lliçó als seus votants”, va demanar Tardà al PP. Lluny de satisfer el desig del portaveu republicà, el representant dels populars Fernando Martínez-Maillo va furgar en l’entesa entre Podem i els socialistes. “Què li sembla la corrupció del PSOE, senyor Iglesias?”, va preguntar Martínez-Maillo, abans de lamentar que, per al partit lila, la “corrupció d’esquerres no és transcendental”.

Tampoc no va avalar la convocatòria del ple extraordinari Ciutadans, que va advertir que Rajoy tindrà l’oportunitat de fer un discurs “que no tindrà a veure amb la matèria que es tracta”. “¿Voleu que vingui a fer un míting?”, va exclamar el portaveu del partit taronja, Juan Carlos Girauta, que va mostrar la seva preferència per un “interrogatori amb preguntes i repreguntes”.

Compareixença de set ministres

La diputació permanent del Congrés també va acordar ahir la compareixença de set ministres del gabinet de Rajoy, entre els quals la titular de Defensa, María Dolores de Cospedal, pel fet que l’exèrcit commemorés l’alçament militar del 18 de juliol del 1936. Per la seva banda, el titular de Justícia, Rafael Catalá, haurà de donar explicacions sobre la fallada de LexNET, i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, sobre la vaga dels treballadors de seguretat de l’aeroport del Prat.

stats