DIADA 25 D’ABRIL
Política 26/04/2015

Conjura valencianista per construir un nou país a partir del 24-M

Salvador Almenar
2 min
Conjura valencianista per construir un nou país a partir del 24-M

ValènciaLa manifestació de la diada del 25 d’abril que ahir va recórrer els carrers de València va tenir un grau més alt de contingut polític que altres anys. Sense deixar de banda les reivindicacions lingüístiques i culturals, els convocants de la marxa d’ahir -dia de les llibertats nacionals del poble valencià que commemora la Batalla d’Almansa- van voler fer una crida als ciutadans per construir un nou país a partir del 24 de maig. Sota el lema “Comencem el futur”, milers de valencians van marxar darrere d’una pancarta que aquest any sostenien representants de la societat civil, i cap polític, com també és habitual. Amb aquest gest, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va voler fer palès que són les persones les que han de fer possible el canvi polític a les institucions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Moments abans de començar la manifestació, marcada per la proximitat de les eleccions i pel gran nombre de militants i simpatitzants de diversos partits polítics que hi van acudir, el secretari d’ACPV, Toni Gisbert, va recordar que l’objectiu de la convocatòria era demostrar que la majoria social rebutja el model social, econòmic, cultural i lingüístic que ha imposat el PP durant els últims 20 anys i que, segons va dir, “ha fracassat”. Per contra, toca apostar, va afirmar, per “la democràcia, la transparència, la participació, la llengua i la cultura”.

Gisbert es va mostrar molt segur que a partir del 24 de maig començarà “un nou futur” per al País Valencià, perquè va assegurar que el canvi social “ja s’ha produït” i ara només queda que es faci efectiu el “canvi polític”. En clau política, el representant d’Acció Cultural va afirmar: “La majoria de la societat ja sap què s’ha fet malament i ara es tracta de no cometre els mateixos errors, i entendre que els causants de la crisi, els responsables del model social i cultural que ha fracassat, no poden ser els que ens treguin de la crisi i els que aportin la solució”.

Després d’una hora i mitja de manifestació, que va transcórrer en un ambient festiu, tres noies joves van ser les encarregades de llegir un manifest que animava els valencians a girar full després de 20 anys de govern del PP i a “recuperar la dignitat com a poble”. “Aquest ha de ser el nostre afany ara: desenrunar, recuperar la dignitat i la reputació que una minoria privilegiada ha pretès erosionar”, seguia el text. Una manifest que en realitat és una crida cívica a la qual tothom es pot adherir, i que reclama fer realitat el canvi polític per poder “superar les humiliacions infringides per tant de temps de cinisme, incompetència, corrupció i negligència dels que han dirigit les nostres institucions”.

stats