POLÍTICA
Política 03/10/2013

Un exvicepresident del TC veu possible el referèndum a Catalunya

Adverteix que la negativa a la consulta porta a "alternatives d'efectes impredictibles", com ara eleccions plebiscitàries i una posterior declaració unilateral

Sara González
2 min
Francisco Rubio Llorente, expresident del Consell d'Estat

MadridEl jurista i expresident del Consell d'Estat (2004-2012) i exvicepresident del Tribunal Constitucional espanyol (1989-1992) Francisco Rubio Llorente no veu impossible la convocatòria d'un referèndum a Catalunya. Al seu parer, tan sols caldria reformar la llei de referèndums, i ha alertat que si el govern espanyol es nega a facilitar-ho poden produir-se "alternatives d'efectes impredictibles", com ara unes eleccions plebiscitàries que derivin en una declaració unilateral d'independència del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"D'acord amb l'article 92 de la Constitució, no seria impossible que l'Estat convoqués un referèndum a Catalunya, prèvia reforma de la llei orgànica 2/1980, sobre la regulació de les diferents modalitats de referèndum", ha dit Rubio Llorente a Barcelona, en una conferència al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Aquesta és una de les cinc vies legals que preveu la resolució que van aprovar CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP al debat de política general.

"La independència és una fita lícita sempre que no s'intenti aconseguir al marge de la Constitució", ha insistit el jurista. En tot cas, Rubio Llorente ha deixat clar que ell no és partidari de la independència perquè, al seu parer, és una "distòpia" que abocaria els ciutadans a una "situació pitjor". Tot i això, ha alertat que si guanyés el sí de forma contundent en un eventual referèndum caldria obrir un diàleg entre el Govern i l'executiu espanyol per repartir, entre altres coses, el deute, amb la qual cosa la independència no es produiria de forma immediata.

De fet, Rubio Llorente ja havia expressat aquesta opinió ara fa un any, en un article al diari 'El País', en què acusava Artur Mas de moure's més per la rauxa que per el seny i el titllava d'"inoportú"però instava el govern espanyol a buscar una solució per fer una consulta.

stats