Política 04/06/2017

Cs creu que la predisposició de Puigdemont a anar al Congrés "no té credibilitat"

El PSC critica que ho vulgui fer després d'anunciar data i pregunta pel referèndum perquè considera que això demostra una "falta de voluntat de dialogar"

Ara
2 min
El secretari de Comunicació de Ciutadans, Fernando de Páramo

BarcelonaLa predisposició que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha mostrat, en una entrevista a l'ARA, a anar al Congrés a debatre sobre el referèndum amb Mariano Rajoy ha rebut les primeres crítiques dels partits de l'oposició. Des de Ciutadans, el secretari de comunicació, Fernando de Páramo, considera que les paraules de Puigdemont "no tenen credibilitat" perquè al principi el president havia rebutjat l'oferta de Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De totes maneres, en declaracions als mitjans de comunicació, De Páramo, ha explicat que Ciutadans veu bé que Puigdemont vagi al Congrés a explicar-se –tal com ja havia dit– però considera que "la seva obligació és parlar dels problemes reals de la gent". Per això ha tornat a demanar a Puigdemont que convoqui eleccions i "deixi de fer el ridícul". De fet, De Páramo veu les eleccions com l'única solució per posar fi al Procés i "fer fora" el Govern que encapçala Carles Puigdemont, que "té l'obsessió de separar-nos de la resta d'Espanya".

Per la seva banda, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha criticat que la proposta de Puigdemont sigui anar al Congrés un cop ja hagi anunciat data i pregunta per al referèndum, perquè "demostra d'una forma molt clara la falta de voluntat de dialogar". En declaracions a Europa Press, Illa ha insistit que la recepta per solucionar el conflicte català passa pel "diàleg, la negociació i el pacte".

De fet, el president del PP català, Xavier García Albiol, ha posat el focus aquest diumenge en el fet que Puigdemont vulgui anunciar data i pregunta en els pròxims dies. "Cometria un greu error si posés data i pregunta", ha advertit Albiol. Considera que concretar aquestes dues dades sobre el referèndum deixaria "sense marge d'intentar resoldre des d'una forma consensuada una situació que, en cap cas, portarà a la celebració d'un referèndum".

Sense fer referència a la proposta de Puigdemont, el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, ha assegurat que davant l'existència "d'un altre desafiament secessionista" i de "partits populistes i nacionalistes radicals", el PP "no tolerarà cap xantatge ni cap mena de projecte rupturista contra la unitat d'Espanya i la sobirania nacional". Casado ha recomanat als independentistes que "el millor que podrien fer és deixar de fer el ridícul" amb els viatges que han fet als Estats Units i Europa per internacionalitzar el Procés.

Súmate, en canvi, veu amb normalitat la proposta de Puigdemont. El seu portaveu i exdiputat de la CUP, Antonio Baños, creu que hi ha "una tendència" a convertir les Corts espanyoles en un escenari d'una "espècie d'humiliació pública", i ha posat l'exemple del Pla Ibarretxe i la demanda de traspàs de competències per la consulta del 2014 per part dels diputats Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera.

Aquesta setmana està previst que Puigdemont anunciï la data i la pregunta del referèndum. I és després d'aquest escenari que el president de la Generalitat ha recollit el guant que li va llançar el govern espanyol d'anar a explicar la proposta del referèndum al Congrés i s'ha mostrat predisposat a anar a debatre "cara a cara" amb Mariano Rajoy sobre la consulta que prepara el Govern.

stats