Política 17/02/2013

David Fernàndez: "Ens pensàvem que hi havia una agenda oculta, però no hi ha full de ruta"

El diputat de la CUP diu que amb el procés sobiranista "anem a les palpentes" i adverteix del risc que no s'acabi celebrant la consulta

Acn
3 min
David Fernández, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya / ACN

Barcelona"No diré que s'improvisa, però sí que no hi ha full de ruta". Així de contundent s'ha mostrat el diputat de la CUP David Fernández sobre el procés sobiranista engegat pel Govern. En una entrevista a l'ACN, Fernández ha afirmat que la CUP es pensava que CiU i ERC tenien "una agenda oculta", però que, des que viuen més de prop l'evolució gràcies a la seva entrada al Parlament, els fa la impressió que està "en construcció permanent". "Pensàvem que tenien un pla A i un pla B, però la realitat és que anem a les palpentes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquestes impressions, Fernàndez ha reclamat més "claredat expositiva", un factor que, segons ell, serà fonamental perquè el camí cap al dret a decidir sigui un èxit. "El procés es guanyarà des de la transparència", ha comentat.

"No està escrit enlloc que es faci la consulta", ha clamat el diputat de la formació de l'esquerra independentista. Així, Fernández s'ha mostrat convençut que "el risc està obert" si es tenen en compte aspectes que vagin més enllà "de la política espectacle". Per això, ha afegit, els diputats i militants de la CUP es mantenen "cauts i prudents". Fernàndez ha matisat que no es tracta d'una desconfiança personal en Artur Mas. Fins i tot ha dit que, en ocasions, el president de la Generalitat genera en el partit "síndrome d'Estocolm". Els dubtes provenen, ha aclarit, de les experiències històriques a Catalunya.

L'única garantia perquè el procés acabi amb èxit és aconseguir una gran implicació social, segons ha defensat Fernàndez. En aquest sentit i citant Lluís Maria Xirinacs, ha descrit Catalunya com un país amb "certa tendència a la 'fullaraca'". "Hi una part de risc de 'fullaraca' que existeix", ha declarat, per afegir que "l'important és fer arrels sòlides perquè, com la bona saó, com més endins, més creixerà". Això s'aconseguirà, segons el diputat de la CUP, amb l'activació popular.

Canvis en la llei de consultes

Tot i haver signat la ponència conjunta per a l'elaboració de la llei de consultes, la CUP no garanteix que hi estigui al final del procés. Perquè hi acabi essent present, Fernàndez reclama certs canvis en el contingut del text. El seu grup defensa que no s'hi hauria d'incloure el dret de vet que s'atorga al president de la Generalitat i que s'haurien de reconèixer diverses formes parlamentàries que també haurien de poder impulsar el procés de la consulta. A més, critica una limitació en la matèria competencial de les consultes i, també, que no se'ls vulgui atorgar caràcter vinculant.

A banda dels continguts de la llei, Fernández també s'ha mostrat crític amb els procediments que han seguit CiU i ERC. En primer lloc, ha lamentat que el seu grup s'assabentés de la intenció de reactivar la ponència a través d'un SMS i a iniciativa pròpia. Aquestes maneres de fer, ha dit, responen a la confusió entre un procés polític que ha de ser col·lectiu amb l'obra de Govern, fet que ha qualificat com un "error de primera magnitud". "Som on som perquè la societat ha desbordat l'actual marc", ha afirmat. Per tant, segons creu, "s'ha de comptar amb ella". En aquest sentit, Fernàndez proposa habilitar espais perquè la societat civil participi en el procés i apunta al Consell de Transició Nacional.

Fets concrets contra la corrupció

El diputat de la CUP ha fet una reflexió al voltant dels casos de corrupció que s'han sabut darrerament. Fernádez pensa que, de moment, només ha sortit a la llum "la punta de l'iceberg". En aquest sentit, ha assenyalat que és un fenomen que ha anat aparellat al cicle polític nascut després de la Transició, a la partitocràcia i també al model de creixement econòmic basat en el sector immobiliari. El més preocupant, segons el diputat de la CUP, és que "venim del pitjor cicle polític a casa nostra i no hi ha cap polític empresonat". Després de fer aquesta constatació, Fernández ha reclamat que es prenguin mesures urgents. "Ja és hora de menys paraules i més fets concrets", ha comentat el diputat.

stats