Política 30/12/2014

Imputat l'ex alt càrrec d'UDC Vicenç Gavaldà per falsificar factures de clíniques dentals

L'exsecretari d'organització del partit democratacristià compleix condemna pel cas Pallerols

Efe
3 min

BarcelonaL'imputat per la presumpta falsificació de contractes i factures per a l'obtenció de finançament i crèdits per a un grup de clíniques odontològiques és Vicenç Gavaldà, ex alt càrrec d'Unió —va ser secretari d'organització— i condemnat pel cas Pallerols, de finançament irregular del partit democratacristià.



Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Guàrdia Civil ha detingut dos membres del consell d'administració d'un grup de clíniques odontològiques i ha imputat un tercer integrant d'aquest consell, per la presumpta comissió dels delictes de falsificació de contractes i factures per a l'obtenció de finançament i crèdits per al grup, que tenia establiments a Barcelona (Barcelonès), Tarragona (Tarragonès), Girona (Gironès), Osca i Santander. 

Segons fonts de la investigació, l'imputat és Vicenç Gavaldà, que va ingressar el 8 de maig a la presó de Can Brians per complir una condemna de set mesos pel cas Pallerols, una trama de finançament irregular d'UDC a través de cursos de formació per a desocupats que es pagaven amb fons públics i per la qual també van ser condemnats el seu germà Lluís, ex alt càrrec del Govern, i l'empresari andorrà Fidel Pallerols. 

Un mes després d'ingressar a la presó, Vicenç Gavaldà va obtenir el tercer grau penitenciari, per la qual cosa únicament hi pernocta de dilluns a dijous.



Els antecedents del cas

Aquest mes de setembre, i sota la coordinació del jutjat d'instrucció número 19 de Barcelona, el Grup de Delictes Econòmics i Tecnològics de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Catalunya va iniciar la investigació de l'anomenada 'operació Dentar'.

 Les indagacions de la Guàrdia Civil van tenir l'origen en la querella presentada per un soci i membre del consell d'administració del grup Lasodent, dirigida contra diverses persones d'aquest grup per la presumpta comissió de delictes en l'administració de la societat.



La Guàrdia Civil va poder determinar que les tres persones implicades haurien fet apunts comptables falsos per incrementar el patrimoni de la societat i oferir aparença de solvència amb la finalitat d'enganyar la resta d'accionistes i també futurs inversors i, d'aquesta manera, obtenir finançament i concessió de crèdits. 

Entre aquests crèdits, destacava el préstec d'1.500.000 euros aprovat per l'Institut Català de Finances (ICF), justificat mitjançant la utilització de factures falses de proveïdors i contractes de compra o traspàs de clíniques, també falsos, que van servir per justificar el destí del crèdit. 

Per obtenir aquest crèdit d'inversió —que l'ICF pagava a mesura que es justificava el desemborsament per al qual havia estat concedit—, els gestors de la societat van presentar una sèrie de documents (factures, contractes i pagarés falsos).



Les irregularitats de la documentació que de mica en mica es presentava no van ser detectades pels mecanismes de control dels analistes de l'ICF.

 Els investigadors, en la fase d'explotació d'aquesta operació, van practicar dues entrades i registres a les localitats de Santa Perpètua de Mogoda i Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), on, a més de confiscar documentació relacionada amb el cas, van detenir dos membres del consell d'administració del grup, tots dos espanyols i veïns d'aquestes poblacions.



Posteriorment a aquestes detencions, es va imputar el tercer implicat en aquest cas, també espanyol i veí de Barcelona. 

A tots ells se'ls imputa la presumpta comissió d'un delicte societari, així com de falsedat documental i apropiació indeguda.

 D'altra banda, i de forma complementària, la Delegació Especial de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària de Catalunya investiga la presumpta comissió de dos delictes fiscals, comesos els anys 2009 i 2010. 

La societat —avui dia acollida a concurs de creditors— presentava un dèficit de 9,5 milions d'euros.

stats