PARTITS POLÍTICS
Política 01/08/2017

Dos militants de Tarragona dirigiran Cs a Lleida i a Alpicat

S’encarregaran de l’expansió territorial a tota la demarcació

Mireia Esteve
3 min
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb el diputat Jorge Soler i la portaveu a l’Ajuntament de Lleida, Ángeles Ribes.

BarcelonaLleida és una de les capitals de província on Ciutadans té més pes en nombre de regidors -quatre- i un acord d’aliances puntuals amb l’alcalde socialista, Àngel Ros. Paradoxalment, l’agrupació local del partit a la capital del Segrià no té la mateixa força, i ho evidencia el fet que no hagi sortit cap llista de militants que vulgui posar-s’hi al capdavant. La portaveu de Cs a l’Ajuntament de Lleida, Ángeles Ribes, ha explicat a l’ARA que no n’ha assumit la coordinació per la feina al consistori i com una manera de donar més pes a la militància. De moment, però, la direcció ha triat Fernando Pecino, secretari d’organització del comitè provincial de Cs a Tarragona, perquè en sigui el coordinador. En la mateixa situació s’ha trobat Alpicat, on serà la subdelegada territorial de Tarragona, Carmen Margalef, qui assumirà la direcció d’aquest municipi del Segrià. Serà una gestora, doncs, la que agafarà les regnes d’aquestes dues localitats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pecino i Margalef no només assumiran la direcció d’aquestes dues agrupacions lleidatanes, sinó que també seran els responsables de la implantació territorial del partit a tota la província de Lleida. Ciutadans té entre cella i cella expandir-se pel territori per consolidar-se, i a les comarques lleidatanes és on el partit està menys organitzat i, per tant, on vol intensificar el seu desplegament. “L’objectiu del partit és que puguem presentar més candidats a les municipals del 2019”, explica a l’ARA el diputat de Cs per Lleida Jorge Soler.

Agafen la capital del Segrià d’exemple per repetir l’èxit en altres poblacions lleidatanes. A Lleida, Cs va fer valer els seus quatre regidors per arribar a un pacte amb el PSC. De fet, l’acord ja ha servit per deixar clar que la Paeria no cedirà locals municipals per l’1-O i implantarà l’espanyolització dels senyals de trànsit. La força del partit taronja a Lleida, però, podria perillar si la formació no aconsegueix més efectius a la mateixa ciutat que serveixin per consolidar el projecte. Per aquest motiu, la direcció de Cs ha demanat a Pecino i Margalef que assumeixin de manera interina la direcció d’aquestes agrupacions locals. Segons fonts del partit, el període màxim que aquesta gestora hauria d’estar al capdavant d’aquestes agrupacions és de sis mesos, fins que s’hagin trobat persones del territori que vulguin assumir-ne la direcció.

Des del congrés del mes de febrer, Cs està constituint la seva estructura territorial a cadascuna de les comunitats autònomes, i això no només inclou el comitè autonòmic -del qual Inés Arrimadas serà la portaveu, és a dir, la màxima dirigent a Catalunya-, sinó també l’organigrama provincial. De fet, és al territori on Cs té més problemes a l’hora de vertebrar el múscul que té al Parlament, i la demarcació de Lleida és, de fet, un dels seus punts més febles, ja que només té quatre agrupacions locals a tota la província, darrere de Girona, on en té nou. És per això que a les comarques lleidatanes no es pot constituir un comitè provincial -com té Cs a la resta de les províncies catalanes-, perquè es necessiten com a mínim més de cinc grups.

Separar la institució del partit?

Tant Pecino com Margalef ja es van encarregar de l’expansió territorial a les comarques de Tarragona -on ara són al voltant d’una vintena de nuclis municipals-. Segons expliquen des de la direcció del partit, s’ha volgut fer servir “l’experiència” d’aquests dos militants amb l’èxit de la implantació territorial al sud del país, sobretot a les Terres de l’Ebre, per aplicar-la al territori lleidatà. “Sabem que hi ha gent que ens vota, però a la qual li costa apropar-se i donar la cara”, afirmen fonts del partit a Tarragona.

La manca d’efectius al territori s’evidencia en el fet que la portaveu a l’Ajuntament de Lleida, Ángeles Ribes, no ha pogut assumir la direcció de la seva agrupació local i no ha trobat alternativa. La situació ha sigut diferent a les altres demarcacions: el diputat Jean Castel, de Girona, sí que compaginarà el seu escó amb el càrrec de portaveu del comitè provincial de les comarques gironines; el també diputat Matías Alonso ho farà a Tarragona, i el regidor de l’Hospitalet Miguel García, a la província de Barcelona. Tot i que des del partit s’esforcen per separar els càrrecs orgànics dels institucionals, bona part dels diputats i regidors són els que acaben configurant l’organigrama del partit.

stats