CONSEQÜÈNCIES DEL 28-N
Política 14/12/2010

Esquerra prepara un nou full de ruta, canvis en la direcció i coalicions electorals de cara al Consell Nacional de dissabte

Es votarà un document que culpa de la davallada electoral la divisió interna, les contradiccions de ser al Govern, els nous partits independentistes, la situació social i nacional convulsa i errors estratègics propis

Roger Tugas
2 min
Puigcercós, l'endemà de les eleccions del 28-N. Foto: ACN

BarcelonaEl primer Consell Nacional d'Esquerra després del daltabaix electoral del 28-N tindrà lloc el proper dissabte, i allí el president del partit, Joan Puigcercós, posarà el seu càrrec a disposició dels delegats en una votació secreta. Però la direcció de la formació independentista també proposarà un pla d'actuació per afrontar les properes eleccions municipals del maig i per conduir el partit fins al proper Congrés, que s'avança a l'octubre vinent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el document, al qual hi ha pogut tenir accés l'ARA, el partit marca les prioritats que marcaran els esforços dels independentistes. Entre aquestes, hi destaquen “canvis immediats en la direcció” de la formació per aprofitar “tots els recursos humans del partit, amb voluntat d'obertura a totes les sensibilitats”, “reforçar la xarxa de contactes amb els moviments socials i les estructures organitzades del sobiranisme civil” i articular “possibles coalicions i llistes associades a Esquerra”, així com estructures específiques “que facilitin la unitat independentista” de cara als comicis locals, cosa que avalaria la possibilitat de buscar aliances –sense citar-les– amb Solidaritat Catalana o les CUP.

Igualment, la direcció també proposarà “implementar els canvis estructurals necessaris per tal de facilitar la implementació del projecte de l'esquerra nacional arreu del territori”, constituir un “grup operatiu que vetlli perquè cap dels avenços socials o nacionals aconseguits sigui retallat pel nou Govern”, treballar “específicament en els grans municipis [...] per tal de recuperar les posicions perdudes en les eleccions del 2007”, organitzar al març una conferència municipalista “per donar un impuls” al seu “discurs amb vista a les eleccions del mes de maig” i iniciar un “procés de debat amb la societat civil i actors socials i polítics, conduït per Joan Manuel Tresserras i Josep Huguet” per construir “un discurs renovat d'esquerra nacional amb l'objectiu de redefinir i actualitzar” el projecte.

El document també fa una anàlisi d'uns mals resultats electorals “sense pal·liatius ni disfresses”, dels quals en culpa la divisió interna, les contradiccions de ser al Govern, la mala comunicació de la feina feta, l'emergència de nous partits independentistes, la situació social i nacional convulsa i errors estratègics propis. Tanmateix, la direcció es mostra esperançada que “Esquerra tornarà al lloc que li correspon” si aposta “per la radicalitat democràtica, la transparència i l'austeritat per superar la desafecció general que pateix la ciutadania” i actualitza el seu discurs nacional i social. “Es poden qüestionar determinats errors o decisions. Però ningú no ha impugnat la nostra base ideològica, que continua intacta”, assegura el text.

stats