Política 04/11/2015

Baños, després de reunir-se amb Forcadell: "Entre 'Mas sí' i 'Mas no' hi ha possibilitats millors"

Rabell deixa clar a la presidenta del Parlament que ni per activa ni per passiva farà Mas president

Sara González
2 min
Antonio Baños i Anna Gabriel amb Carme Forcadell a l'inici de la reunió / PERE VIRGILI

BarcelonaTret de sortida a la ronda de contactes de la presidenta del Parlament per encarar el debat investidura. Carme Forcadell inicia aquest dimecres les trobades amb els líders de les formacions polítiques representades a la cambra catalana per proposar a la cambra un candidat a la presidència de la Generalitat. De moment, però, no hi ha cap acord que faci preveure que hi haurà president en una primera volta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobretot perquè els representants de la CUP Antonio Baños i Anna Gabriel han sortit de la reunió, que ha durat poc més d'una hora, refermats que, com ja han dit des de fa setmanes, en cap cas faran Artur Mas president. De fet, un dels objectius de la trobada ha estat debatre amb Forcadell que hi ha moltes altres opcions viables per desllorigar la situació. "Entre 'Mas sí' i 'Mas no', entre Mas president i el descarrilament del procés hi ha possibilitats millors de consens", ha assegurat Baños.

Els dos representants de la CUP han refusat la idea de situar al capdavant de la Generalitat un nom de forma més simbòlica perquè consideren que cal una "figura sòlida" que pugui defensar la construcció d'una República Catalana. De fet, han precisat que calen "noms nous" per garantir "solucions sòlides" perquè el procés segueixi endavant, però han assegurat que la CUP no ha posat sobre la taula una proposta de candidat.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, inicia la ronda de contactes per encarar el debat d'investidura amb Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot) / PERE VIRGILI

La primera reunió de Forcadell ha estat amb Lluís Rabell, president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, que ja ha deixat clar que la confluència d'esquerres no farà Artur Mas president ni per activa ni per passiva amb una abstenció en segona volta. Rabell també ha descartat facilitar la investidura d'algú vinculat al full de ruta que posa sobre la taula Junts pel Sí. "Volem que no es procedeixi a reconduir un Govern de CDC al capdavant de la Generalitat", ha sentenciat.

Durant els tres quarts d'hora que ha durat la trobada, el president de Catalunya Sí que es Pot també ha traslladat a Forcadell que, segons el seu parer, dels resultats del 27-S no es desprèn un mandat democràtic per endegar un procés d'independència unilateral, i ha recordat que el seu grup presentarà la seva pròpia resolució en el ple de ruptura. Amb tot, Rabell ha considerat una "estratègia equivocada" que Ciutadans, PP i PSC recorrin al Tribunal Constitucional per intentar aturar el ple.

El primer debat d'investidura s'ha de celebrar com a màxim dilluns dia 9 de novembre, un any després del procés participatiu, ja que el reglament del Parlament estableix que s'ha de celebrar deu dies hàbils després de la constitució de la cambra –es va constituir el 26 d'octubre. Prèviament, el mateix dia, també està previst que es posi a debat la declaració de ruptura.

La ronda de consultes amb la resta de grups continuarà dijous i acabarà divendres, amb el representant de Junts pel Sí (JxSí).

stats