POLÍTICA
Política 06/09/2011

La Federació de Municipis demana a l'Estat que li perdoni la bestreta als pressupostos

Els ajuntaments també demanen a la Generalitat que posi calendari als 500 milions que deu als municipis

Albert Balanzà / Agències
2 min

BarcelonaLa Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha demanat a l'Estat que incorpori una partida extra en els propers pressupostos que compensi la bestreta que ara li han de tornar els ajuntaments en cinc anys i que ascendeix a 576 milions que es van avançar per als exercicis de 2008 i 2009. "No podem tornar aquests diners perquè ja els hem gastat, ja està invertit, i a més l'error de càlcul no va ser nostre, va ser una previsió errònia feta per l'Estat", ha assenyalat el president de la FMC i alcalde de Sabadell, el socialista Manuel Bustos. L'executiva de l'ens municipalista també ha proposat un acord a la Generalitat per “garantir l'estabilitat pressupostària dels ajuntaments”, que inclou el pagament dels 500 milions que, segons la FMC, el Govern deu als municipis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bustos ha tornat a exposar la greu situació financera que amenaça amb "col·lapsar" els ajuntaments. A més de fixar el calendari per al pagament del deute "viu i reconegut" de la Generalitat amb els ajuntaments, la resolució de l'FMC també demana al Govern que incrementi els recursos als ajuntaments i que aquests siguin "incondicionals", és dir, que no siguin finalistes i els alcaldes els puguin destinar a les necessitats socials més peremptòries. També demanen que es garanteixi el manteniment de l'aportació econòmica derivada d'acords i convenis, especialment en matèria social i educativa, que fa el Govern. 


Retallades en serveis municipals


Bustos ha reclamat a la Generalitat conèixer de manera global, "en un sol paquet", les retallades que els afecten per poder fer les previsions "i no anar rebent les notícies de les retallades que afecten els serveis municipals d'una en una, amb la dificultat de gestió que això comporta". La FMC considera que "no pot acceptar cap disminució de les aportacions que afecten les guarderies, les escoles de música, d'art i dansa i els serveis de benestar social".

La proposta de Junqueras

El president de la FMC ha considerat "inviable tècnicament" la proposta que ahir va fer l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras (ERC), de negar-se a tornar els diners de més avançat per l'Estat en exercicis anteriors perquè "és l'Estat qui té els diners i els anirà descomptant de les properes aportacions".

stats